Вірили у язичницьких богів: які українські прізвища утворились ще до християнства

Читать на русском
Автор
767
Такі прізвища зараз малопоширені Новина оновлена 29 травня 2024, 09:42
Такі прізвища зараз малопоширені. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ці родові імена утворились від назв богів

Серед українських прізвищ є й такі, що виникли ще за часів язичництва, яке було поширеним в Україні. Тож деякі наші предки ставали носіями родових імен, які утворились від назв язичницьких богів.

Про це розповіла у книзі "Рідні імена. Слов'янський іменослів" етнологиня, філософиня та релігієзнавиця Галина Лозко. Зазначається, що такі прізвища малопоширені в Україні зараз.

Перше місце за поширеністю має родове імʼя Дідух. Воно посідає 817 місце і налічує 4588 носіїв. Найчастіше його можна зустріти у Києві, Львові, Костопільському районі Рівненської області та Снятинському районі Івано-Франківської області.

Популярним є також прізвище Волос, яке носять аж 2057 українців. Воно зустрічається найбільше в Тячівському та Рахівському районах Закарпатської області (за поширенням 2207 місце).

А от прізвище Перун на 4160 місці і налічує 1178 носіїв. Частіше воно зустрічається в Яворівському районі Львівської області та Борщівському районі Тернопільської області.

Зазначається, що також до родових імен, які походять від слов'янських божеств, належать Велес, Леляк, Дажбогович, Русаль, Ворожко, Керечун, Чортулинець, Віщун.

Раніше "Телеграф" писав, що серед багатьох різних прізвищ зустрічаються ті, які зараз вже є рідкісними. Носіїв таких родових імен у країні менше ніж 100. Деякі з цих прізвищ є досить загадковими та досить несподіваними.