Секрети економії: як менше платити за електрику

Читати російською
Автор
Новина оновлена 05 червня 2024, 22:14

Застосовуйте ці поради, і будете платити за світло менше

В Україні вдвічі підвищуються тарифи на електроенергію, тому саме час задуматися над економією. Тим більше, що існує кілька розумних способів заощаджувати світло без сильних обмежень. "Телеграф" розповідає про це детальніше:

Як платити за електроенергію менше

Один із секретів заощадження — це правильно підібрана економна модель лічильника електроенергії. Послуга із заміни та встановлення нового приладу платна, але він досить швидко окупається.

Двозонні лічильники.

Якщо у вас встановлений двозонний лічильник, ви можете скористатися перевагами різних тарифів на електроенергію в денний та нічний час. Нічний тариф зазвичай нижчий, тому варто перенести використання енергоємних пристроїв, таких як пральна машина, посудомийна машина чи кондиціонер, на нічні години. Це допоможе заощадити значну суму у платіжках за електрику.

Якщо стандартний тариф на електроенергію для побутових споживачів становитиме 4,32 гривні за кіловат, то тариф "день-ніч" нижчий:

  • з 07:00 до 23:00 години – 4,32 гривні за кіловат,
  • а 23:00 до 07:00 години – 2,16 гривні за кіловат.

Тризонні лічильники.

Пропонують ще більше можливостей для економії. Крім денного та нічного тарифів, є також напівпіковий тариф, який діє у ранкові та вечірні години. Проміжний тариф треба для роботи з менш енергоємними пристроями (телевізор, комп'ютер, мікрохвильовка). Його тарифи:

  • з 08:00 до 11:00 та 20:00 до 22:00 – коефіцієнт становить 1,5, ціна – 6,48 гривні за кіловат,
  • з 07:00 до 08:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00 – коефіцієнт 1, ціна – 4,32 гривні за кіловат,
  • з 23:00 до 07:00 – коефіцієнт 0,4, ціна – 1,73 гривні за кіловат.

Як знизити тариф на електроенергію

Але це ще не все, що можна зробити, щоб менше платити за світло. Якщо ви справді сповнені рішучості знизити тариф на електроенергію, є й інші способи:

  • замініть старі, неефективні електроприлади на нові, енергоощадні моделі. Вони споживають менше електроенергії, що допоможе зекономити.
  • Замініть звичайні лампи розжарювання на світлодіодні. Вони споживають набагато менше електроенергії та мають довший термін служби.
  • Утеплення будинку. Добре утеплений будинок зменшує потребу в опаленні та кондиціонуванні, що допомагає заощадити на електриці.
  • Сонячні панелі допоможуть знизити тариф на електроенергію у приватному будинку, особливо якщо ви живете в сонячному регіоні.

Отже, розумне використання різних тарифів на електроенергію, енергоефективні пристрої та альтернативні джерела енергії – ось ключі до економії на електриці.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні відключення світла може відбуватися на 10 годин на день. Такий сценарій можливий за істотного зниження температури повітря.