Як у легендарного богатиря: що означає прізвище Кожум’яка і скільки людей його нині носить в Україні

Читать на русском
Автор
1567
Так міг би виглядати Микита Кожум’яка за версією штучного інтелекту
Так міг би виглядати Микита Кожум’яка за версією штучного інтелекту. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Лише у кількох районах України, але це прізвище досі зустрічається

Напевно, кожен знає, що кожне українське прізвище з’явилося не на порожньому місці, а несе хоч крихту інформації про те, якими були ваші предки. Також кожен хоч раз чув про легендарного українського богатиря Микиту Кожум’яку. "Телеграф" вирішив розповісти, що означає це прізвище, звідки воно взялося і скільки людей в Україні його носить на сьогодні.

Микита Кожум’яка (у частині літописів його також називають Кирилом) вперше згадується київським літописцем ще у "Повісті временних літ" 993 року. Там розповідається про молодшого сина старого вояка, який м’яв шкіри (звідси й прізвисько Кожум’яка) і вирізнявся величезною силою — так, одного разу, роздратований лайкою батька, він просто розірвав руками шкіри.

Князь київський Володимир Святославич зіткнувся з вторгненням печенігів, при цьому сили сторін були приблизно рівними, через що вирішено було вирішити результат битви поєдинком. Батько кожум'яки запропонував йому виступити, той перевірив сили на розлюченому бику, вирвавши в нього шматок м’яса зі шкірою, після чого подолав і печенізького велетня, на згадку про що Володимиром було збудовано місто Переяславль.

Перемога Кожум'яки над печенігом з "Радзивіллівського літопису"

Образ богатиря був оспіваний такими письменниками як Олександр Олесь та Павло Тичина, є два мультфільми для дітей про Микиту Кожум’яку, і навіть росіяни та білоруси мають казки про українського богатиря.

Цікаво, що станом на 2024 рік в Україні проживає 20 осіб з прізвищем Кожум’яка, причому найбільше їх у Світловодську Кіровоградської області, Кременчуці та Кам’яних Потоках Полтавської області.

Розповсюдження прізвища Кожум’яка в Україні 2024

Цікаво, що разом із точною українською версією прізвища богатиря "Кожум'яка" в Україні зустрічаються й інші її форми. Так, ще кілька сотень людей носять прізвища "Кожемяка", "Кожумяка", "Кожем'яка".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, які прізвища мали видатні історичні особи в Україні.