Понад сотня тисяч тезок: які прізвища в Україні найбільш розповсюджені й що вони означають

Читать на русском
Автор
658
Згенеровано ШІ (Телеграф) Новина оновлена 16 червня 2024, 20:10

Більшість утворені від ремісничих назв

Історія походження українських прізвищ давня і цікава. Деякі з них утворилися завдяки неабиякому почуттю гумору наших предків, інші — вказують на рід занять чи походження.

В Україні є чимало унікальних та рідкісних прізвищ, проте є і дуже розповсюджені. Такі, що тезок набереться під сотню тисяч, а то і більше. "Телеграф" розповідає про п'ятірку найбільш розповсюджених прізвищ в Україні. Дізнайтеся, що вони означають.

Мельник

Згідно з даними порталу "Рідні" прізвище Мельник найбільш розповсюджене в Україні. Кількість носіїв: 107878

Утворилося прізвище, як не складно здогадатися, від назви професії. Так раніше називали людину, пов'язану з помелом зерна на борошно. Мельником могли назвати як безпосереднього працівника, так і власника млина.

Шевченко

Прізвище Шевченко посідає друге місце за своїм розповсюдженням. Кількість носіїв: 106340

Прізвище походить від слова "швець" (майстер з виготовлення та ремонту взуття) з додаванням суфікса "-енко", що означає "син" або "нащадок". Як ви вже здогадалися, значення прізвища — "син шевця". Родове ім’я було поширене серед нащадків ремісників, які займалися виготовленням взуття.

Коваленко

Прізвище Коваленко посідає третє місце за своїм розповсюдженням. Кількість носіїв: 88632

Походить родове ім'я від слова "коваль" (майстер з обробки металу) з додаванням суфікса "-енко", що значить "син коваля". Прізвище було поширене серед нащадків ремісників-ковалів.

Бондаренко

Четверте місце посідає прізвище Бондаренко. Кількість носіїв: 88133.

Утворилося родове ім'я від слова "бондар" (майстер з виготовлення бочок та інших дерев'яних місткостей) з додаванням суфікса "-енко". Як ви вже здогадалися, означає прізвище "син бондаря" і вказує на спадкову професію виготовлення дерев'яних місткостей.

Бойко

П'яте найбільш розповсюджене прізвище в Україні це — Бойко. Налічує 83195 носіїв.

На відміну від попередніх прізвищ, які утворилися внаслідок професій чи ремесел, походження прізвища Бойко на настільки однозначне. Так, родове ім'я могло утворитися від етнографічної групи українців — бойків, які й донині проживають у Карпатах. Тобто "Бойко" може означати людину, яка походить з регіону, населеного бойками, або має якусь приналежність до цієї групи.

З іншого боку, походження такого прізвище могло бути пов'язане з особливостями характеру когось з предків. Тобто хтось міг мати вельми бойовий та завзятий характер, і його назвали бойком.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, які прізвища носять менш як 100 українців: перевірте у списку своє