Люди переходять на українську мову, а Москальов керує вже тиждень. Що відбувається у Курській області

Читати російською
Автор
Новина оновлена 22 серпня 2024, 17:38

Очолив комендатуру досвідчений військовий командир

Вже тиждень на звільненій від російських військ території Курської області діє українська військова комендатура. Що там відбувається і як живуть люди у Суджі за 10 км від Сумської області України — розповідає і показує "Телеграф".

Як працює комендатура

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко напередодні пояснив, що військова комендатура забезпечує повністю життєдіяльність тих регіонів, де ЗСУ проводять оборонну операцію. Тож після зачистки від противника райцентру Суджа комендатуру очолив генерал-майор Едуард Москальов, який свого часу був одногрупником екс-головкома ЗСУ Валерія Залужного.

СтратКом ЗСУ Telegram

Більшість тих, хто живе на підконтрольній Україні території Курщини — пенсіонери. Вони отримують від комендатури їжу, воду та ліки, оскільки за міжнародним гуманітарним правом відповідальність за цих осіб несе наша держава.

"Ми не окуповували ці території, не встановлювали ніякої влади. Там діє військова комендатура, і ті люди, які там позалишалися, … отримують від військових гуманітарку і ліки. Це прописано у Женевських конвенціях. Це не бажання показатися добрими, це питання відповідальності держави. І ми показуємо, що Україна – це відповідальна держава, яка дотримується підписаних нею конвенцій", — заявив Клименко.

Бійці ЗСУ дають запит комендатурі, а вона вже передає нужденним все необхідне. 90% — це люди у віці 60+, чимало з яких онкохворі та діабетики. І якщо березні 2022-го у Бучі під Києвом під час окупації РФ українські пенсіонери помирали від голоду у будинку для літніх осіб, то ЗСУ в РФ навпаки — розвозять продукти по домівках.

Наприклад, у Суджі родичі покинули без їжі та допомоги прикуту до ліжка літню жінку. Тож українські військові нагодували бабцю і надали першу медичну допомогу:

Місцеве населення Суджі (відео)

Після того, як ЗСУ зайшли у Курську область, з’ясувалося, що місцеве населення масово володіє українською мовою. Більше того — видає такі автентичні фрази, яким позаздрять багато киян.

Приміром, у відеорепортажі "Телеграфу" у Суджі під час роздачі гуманітарки дідусь перейшов на українську мову. Коли журналісти спитали його чому, відповів: "А я як балакав, так і балакаю. Не знаю чи українська, чи не українська. Як умію, так і балакаю", додавши, що російські військові їх покинули, чиновники розбіглися, евакуації населення не було.

Перше, що можна помітити на відео з Курщини, українські військові кажуть цивільним, що не чіпатимуть їх, тож вони продовжують займатися буденними справами.

"Ніхто нас не чіпає, українські військові сказали, щоб жили спокійно", — місцеві жителі Суджі.

А на цьому відео дві україномовні бабусі хваляться, що пограбували місцевий магазин і спокійно спілкуються з військовими. Видно, що сильних руйнувань внаслідок наступу українських військових нема.

Евакуація в Суми

Раніше віцепремʼєрка Ірина Верещук заявила, що цивільних росіян можуть евакуювати в Суми. Планувалося відкриття гуманітарних коридорів для їхньої евакуації як у бік Росії, так і в бік України.

До речі, евакуйовані цивільні росіяни вже там. Першими стали Олег Грищенко та його 89-річна мати. Чоловік приїхав у Суджу забрати матір додому у Москву, але опинився у зоні бойових дій і дорогою дістав поранення з дрона. За тиждень сидіння у підвалі вирішив попросити українських військових про евакуацію, отримав медичну допомогу.

Проте у великих масштабах російські біженці до нас не їдуть. "Телеграф" телефонував на рекомендовану Верещук "гарячу лінію" і цікавився, у якому статусі росіяни будуть перебувати на території України. Там відповіли, що деталей евакуації не знають навіть ті, хто нею займається.

Більше читайте на сайті "Телеграф" у статті: "Україна готова прийняти біженців з Курщини. Громадяни обурені, але не все так однозначно".

"На цей час ми можемо зафіксувати вашу заявку на бажання евакуюватися. Як тільки відкриється безпековий коридор, вас евакуюють і попередньо оголосять коли, де і як буде проходити процес евакуації", — зазначили на "гарячій лінії".

Раніше "Телеграф" розповідав, що відбувається на решті територій Курської області, яку ще не звільнили ЗСУ. Там встановлять залізобетонні укриття на вулицях і скасували проведення виборів місцевих депутатів.