З помідорів знущались весь час: звідки в СРСР з'явилась ідея томатного морозива та з чого його робили (фото)

Читать на русском
Автор
644
Помідори, морозиво Новина оновлена 23 серпня 2024, 16:26
Помідори, морозиво. Фото Колаж "Телеграф"

Такий смак до вподоби не всім

Як відомо, у часи СРСР не було багато продуктів харчування, а їх якість була жахливою. Ми вже розповідали, з чого робили "найсмачніші соки", морозиво зі сметаною та ковбасу. Проте зараз мова йтиме про ще один дивний продукт з Радянського Союзу — морозиво з помідорів.

"Телеграф" розповість, як та з чого його робили. А також звідки взялась така ідея виробництва.

Звідки з'явилась ідея

Письменник, журналіст Павло Бондаренко пише, що соки в СРСР робили лише з некондиційної сировини. Не виключенням були і томати.

"Некондиційна сировина в радянській системі була вельми специфічною. Це в країнах капіталізму некондиція це невідповідний розмір або форма. А в соціалістичній економіці трохи не так. Там головною ознакою була гниль", — пише він.

Тому люди збирали гнилі овочі, а потім звозити на консервний завод.

З чого робили помідорне морозиво

Павло Бондаренко додає, що томатна паста з гнилих помідорів й за примітивної технології виробництва через який час починала пліснявіти. Тоді її списували й відправляли на переробку. З неї й виготовлялося радянське томатне морозиво. Частина плісняви після заморозки гинула й таке морозиво офіційно вважалося "умовно їстівним".

Натомість є й інша версія виробництва. До його складу входила заморожена основа, томатна паста та агар-агар. Випускалося таке морозиво у вафельних стаканчиках. Через дивний склад воно теж не було особливо популярним, його любили лише одиниці.

Раніше "Телеграф" писав, чому "Потрійний одеколон" назвали потрійним і навіщо його пили в СРСР.