Вкрали ідею у Захода та використовували на телебаченні: чому дикторам в СРСР грим наносили зеленим кольором

Читати російською
Автор
Новина оновлена 16 вересня 2024, 11:42

Відповідь вас здивує

Телеведучим в СРСР доводилося використовувати грим у досить незвичний спосіб. Всі жінки мали наносити зелену губну помаду та зелені рум’яна.

"Телеграф", посилаючись на OBOZ.UA розповість, чому в Радянському Союзі телеведучі фарбувалися таким способом. Зазначимо, що тоді телебачення було зовсім іншим: працювало лише кілька каналів, а картинка була чорно-білою.

Відома радянська дикторка Ганна Шатілова, що вела програму "Час", "Новини" та "Блакитний вогник", згадувала, що в ту епоху без зеленого макіяжу неможливо було вийти в ефір.

Річ у тім, що тоді в камерах були червоні фільтри, що фактично з'їдали весь червоний колір. Тому в часи чорно-білих екранів ведучі фарбувалися зеленою помадою та використовували зелені рум'яна. На зображенні цей колір виглядав природно і виразно.

Цю ідею, як і багато інших, радянське телебачення вкрало у західних колег. Колись у США особливу техніку макіяжу для чорно-білого кіно розробив ще у 20-ті та 30-ті роки засновник однойменної компанії Макс Фактор.

Грим, створений Фактором, включав зелені відтінки для панхроматичної плівки – її використовували 96% кіностудій Голлівуду. Макіяж при цьому був дуже тонким, не тріскався і мав доволі натуральний вигляд в кадрі. Фактор придумав і спресовану пудру, що підходила під технічні вимоги кольорового кінематографа і коригувала колір обличчя.

Американську косметику в СРСР, звісно, використовувати не стали, тому про якість засобів можна було тільки мріяти. Але телеведучим доводилося наносити зелену помаду і рум’яна аж до появи кольорового зображення в кінці 1970-х.

Раніше "Телеграф" розповідав, про 5 немислимих заборон, які діяли в СРСР.