У Парижі відкрили виставку найпопулярнішого дизайнера взуття

Автор
675
У Парижі відкрили виставку найпопулярнішого дизайнера взуття

«Зоряні» гості назвали її експонати «справжнім мистецтвом».

До того, що кращі зразки творчості дизайнерів одягу належать не тільки (і навіть не стільки) світу моди, а й світу мистецтва, ми вже звикли.  Один з жакетів, створених Ів Сен-Лораном в 1988-му році за мотивами картини Ван Гога "Соняшники" в кількості всього чотирьох примірників, був недавно куплений на аукціоні Christie's мельбурнським музеєм Національна галерея Вікторії за €382 тис. ($420 тис), встановивши тим самим світовий рекорд ціни в сфері високої моди. Причому унікальна річ дісталася музею в нелегкій боротьбі з іншими бажаючими, в ході якої естімейт від €80тис. до €120 тис. піднявся більш, ніж втричі.

А ось про взуття ми так говорити ще тільки звикаємо. Але можна не сумніватися в тому, що прогрес в цій справі сильно підштовхне виставка Крістіана Лубутена, про яку пише The Hollywood Reporter, яка відкрилася в Парижі в Палаці Порт-Доре. Тут, звичайно, виникає питання, чи можна називати взуття, навіть ексклюзивне, «витвором»? Відповідь на нього дала актриса і співачка Жанель Моне, яка назвала моделі «лубутенів», які вона носить вже багато років, «справжнім мистецтвом». 

Моне, незважаючи на те, що вона грала в стрічці «Місячне сяйво», що отримав в 2017-му році «Оскара» за кращий фільм, і є володаркою престижних музичних призів (вона співає в широкому діапазоні від хіп-хопу до психоделічного соулу), була не самою «зоряною» на відкритті. Досить назвати імена трьох жінок, які прийшли на нього, щоб оцінити масштаб впливу Лубутена - Жюльєтт Бінош, Шарлотта Ремплінг і Моніка Белуччі.

Тут, звичайно, можна було б відзначити, що це не просто «зірки», а «зірки» - ікони стилю, що ще раз доводить приналежність «лубутенів» саме до світу мистецтва, але організатори виставки, на якій представлено близько 400 моделей, зробили це ще й зовсім безпосередньо. Так, тут можна побачити плоди співпраці Лубутена зі всесвітньо відомим кінорежисером (і одним з найбільших естетів в світі кіно) Девідом Лінчем.

За словами Крістіана Лубутена, його дизайнерське творчість почалася саме з музею. Коли в юності він прийшов в цей самий палац, де зараз проходить його виставка, його раптом вразив малюнок на вході - перекреслена червоним хрестом жіноча туфля зі шпилькою, яка позначає, що це взуття може пошкодити ексклюзивну старовинну музейну підлозгу. «І ось тоді, - розповів Лубутен, - я зрозумів, що все починається з малюнка. Все, що нас оточує, існує завдяки тому, що хтось взяв ручку і почав малювати ».

Підбірка різноманітних варіантів зачісок на коротке, середнє та довге волосся

Правда, він не сказав, чи не саме цей червоний хрестик надихнув його на ідею червоних підошов? Шляхи натхнення художника іноді бувають дуже вигадливі.