Історія виникнення більярду

Читать на русском
Автор
Історія виникнення більярду Новина оновлена 28 січня 2024, 16:36

Батьківщиною більярду вважається Азія: Індія чи, скоріше, Китай.

За дивним складом національного характеру найважливіші винаходи, зроблені китайцями, рідко доводилися до досконалості. Так і ’китайський більярд’ досі залишився нехитрою дитячою іграшкою. Але генуезькі купці разом із шовком, порохом та компасами завезли до Європи і нову гру.

Посперечатися з китайцями про першість у більярді беруться англійці, які ще в раннє середньовіччя любили поганяти кілька куль твердо утрамбованим земляним майданчиком, намагаючись провести їх через комірці. Називався цей час проведення ’Pall-Mall’. (До речі, слово ’більярд’, схоже, походить від англійських слів ball — ’м’яч’ і yeard — ’палиця’). Німці приблизно в той же час на довгих столах з поглибленнями, куди за допомогою палиці потрібно було загнати кам’яну кулю супротивника, грали у свій Balkespiel.

Таке коріння цієї гри, яке сягає дуже глибоких культурних пластів людства.

У ХV- початку XVI століття популярність більярду була настільки висока, що великий Шекспір в одній п’єсі допускає анахронізм, кажучи, що Клеопатра грала в більярд зі своїм євнухом Мардьяном. А один з істориків Франції свідчить, що Карл IX у знамениту Варфоломіївську ніч 24 серпня 1572 року, граючи на більярді, «поклав кулі і кий і схопився за аркебуз, з якого став стріляти по гугенотах, що втікали».

Король-сонце, Людовік XVI, надзвичайно любив милуватися своєю грацією та витонченістю під час гри у більярд. Він чимало пишався перевагою своєї гри над іншими. Постійним партнером Людовіка був Шамільяр. Цей гравець, який користувався славою найсильнішого, навмисне програвав королю, звичайно, не поспіль, але той був задоволений і стверджував, що, не будучи "професором більярду", все ж таки володіє києм не гірше за кращого у світі гравця. Шамільяр зробив кар’єру. З писарів через кілька ієрархічних щаблів він зробив крок у військові міністри.

У Росії від початку освоєння більярду йшло автономно. Більярд у нас з’явився завдяки Петру Першому. З грою він познайомився в Голландії і після повернення наказав своїм підданим зробити такий самий стіл "для своєї розваги". Більярд поставили в приймальні царя, щоб вельможі, які чекали аудієнції "не займалися пустобрехством, а проводили час з користю". Незабаром усі придворні обзавелися більярдними столами. Вже за царювання Анни Іоанівни, яка сама щодня грала, більярдні столи стояли і в шинках. З грою знайомилися дедалі ширші верстви населення. Серед видатних російських більярдистів того часу Катерини Великої (яка, до речі, не тільки сама хвацько стукала кулями, а й змусила своїх фрейлін навчитися цього мистецтва) був Михайло Ломоносов. Пару йому в грі часто становив відомий граф Григорій Орлов, також чудовий гравець.

З 1812 за свідченням класика більярду, Анатолія Лемана, більярди поширилися повсюдно. Спочатку їх робили з дуже широкими лузами та маленькими кулями. Однак російські гравці прагнули до ускладнення, намагаючись не тільки "робити кулі", але і "намагатися карамболити" по інших кулях, як у французькому більярді. У грі на той час дедалі більше проступали національні риси більярду, який у майбутньому назвуть російським. Зупинившись на лузному більярді, росіяни почали замовляти фабрикантам такі столи, щоб куля потрапляла в сітку тільки за дуже точного удару. Такі столи називали "суворими".

Особливе місце історія створення російського більярду належить А. Фрейбергу. З 1815 він почав випускати столи нового типу, ’фрейбергівські більярди’, основні риси яких збереглися до наших днів. Його характеризують строгі, видатні з бортів лузи та борти середньої пружності. Забити кулю вздовж борту в середню лузу неможливо, а у кутову вона потрапляє лише за дуже точного удару.

У росіян із цією грою пов’язано багато історичних, легендарних імен. На особливу згадку заслуговують колоритні постаті трьох генералів російської армії: Івана Скобелєва, Дмитра Бібікова та Олександра Остермана-Толстого. Всі вони в битвах втратили по руці, але всупереч цьому систематичними вправами і тренуваннями досягли великих успіхів у більярді. Про високу майстерність російських гравців минулого століття говорить і такий, наприклад, факт. 1868 року до Росії приїхав знаменитий француз Перро з наміром здивувати ’східних варварів’ своєю артистичною грою. Перро був талановитим майстром. Перед початком кожної партії він показував присутнім рідкісні фокуси. Серед них – трюк, який згодом нікому не вдалося повторити. Чотирьома пальцями правої руки він захоплював кулю і особливим рухом кисті кидав її на певну точку столу. Куля зупинялася, але з неймовірною силою оберталася на місці. Поруч із першим Перро так само кидав другу кулю. Протягом деякого часу обидві кулі оберталися, не сходячи з місця. Потім ослаблення обертання і початок дії відцентрової сили призводило до того, що кулі починали описувати гуркіт, спочатку невеликі, а потім все збільшуються, подібно до дзиги. Незабаром кулі торкалися один одного і, чокнувшись, розбігалися, а потім, описавши параболи, поверталися до фокусника.

І ось цей ’ас’ кинув у Москві та Петербурзі кілька сильних гравців, але потім зустрівся з маркером петербурзького Англійського клубу на прізвисько Андрій Годовщик, і ’в пух йому програвся’.

Однак, як і вся історія нашої країни, історія російського більярду ділиться на періоди "до" і "після" Жовтневої революції. До 1917 року російський більярд розвивався нарівні з усіма відомими у світі видами ігор. Після революції розвиток його припинився і пішов на спад. Останній чемпіонат у СРСР з російського більярду проводився 1947 року. Причина демонстративної ненависті радянських босів до цієї гри, мабуть, полягала в атмосфері глибоко демократичної вільності, яка її неминуче супроводжує. Втім, це не заважало партійній верхівці і самому Сталіну вдаватися на дозвіллі цієї забави. Останній дуже любив грати у більярд із Михайлом Калініним. ’Вождь народів’ вигравав і в набагато сильніших гравців, але справа в тому, що тільки у ’Калинича’ це виходило цілком природно, тому що як би той не намагався потрапити в лузу, як би не тряс сивою бороденкою, а все одно — мазав.

Хоч би як воно було, а національний вид більярду в Росії вижив. Збереглася безкомпромісна, майже позбавлена випадковостей манера гри, яка завойовує дедалі більше шанувальників у нашій країні, а й у всьому світі.

Що ж дає людині більярд як вид спорту?

Мабуть, важко знайти іншу гру, де б так всебічно не проявилися фізичні, розумові та інтелектуальні можливості особистості. Насамперед — це рух. За одну партію гравець проходить 2-3 км. Цей тривалий моціон у дореволюційний час багато лікарів рекомендували малорухливим, апатичним пацієнтам як відмінний засіб підтримки фізичної форми. Гра не вимагає відмінного серця та легень. Ці органи, навпаки, отримують лише дуже щадне, швидше за масажуюче навантаження. Для літніх більярд не може бути замінений іншим видом спорту. Та й для людей різного віку це чудовий, дбайливий засіб фізичного загартування організму.

Крім того, він розвиває окомір, виробляє чіткість та координацію рухів, швидку реакцію, винахідливість – адже на столі практично ніколи не повторюється однакове розташування куль. Поступово гравець привчається до терпіння та холоднокровності. При цьому більярдне поле – практичний підручник геометрії та фізики. Тут необхідне знання фізичних властивостей куль під час зіткнення. Справжня гра приносить задоволення як партнерам, так і глядачам, отже, в ній присутній і естетичний момент. Більярд – нічим не замінний засіб відпочинку. Він знімає нервову напругу, що накопичилася, в перші ж хвилини. Граючий майже повністю відволікається від повсякденних дрібниць та віддається захоплюючому змаганню.

Більярд врівноважує емоції та виробляє низку якостей, необхідних людині в житті. Він вчить вигравати, напружуючи всю силу волі, долати опір супротивника, причому справжній гравець сприймає виграш без зловтіхи та непристойного тріумфу. Більярд вчить і програвати – не впадаючи в паніку і не втрачаючи віри у себе. Хороші більярдисти не падають духом і не втрачають холоднокровність у важкі моменти, а якщо й переживають невдачу, то роблять це з гідністю та гумором. Справжній гравець швидше програє, ніж порушить правила, а в житті це називається чесністю та принциповістю.

Більярд доступний у будь-яку пору року. Заняття не залежать від погодних умов.

Саме з цих причин у розвинених західних країнах більярдний стіл є у будь-якій достатній родині. Грають у нього старі та молоді, чоловіки та жінки. Він є центром спілкування сім’ї та друзів сім’ї. Більярд здатний допомогти у ділових переговорах, коли у паузі партнери йдуть до ігрового столу. Найголовніше найчастіше обмовляється саме за грою.

Якщо ви не більярдист, але вирішили придбати цю гру, варто купити на пробу недорогий стіл і навчитися грі. Перші необхідні навички можна набути місяця за 3-4. Втягнувшись, можна буде замовити на ту ж раму дорожчу ’стільницю’ — немає межі вдосконаленню, як вашої гри, так і якості столу та приладдя — кия, куль, машинок і т.п. Найкласнішим покриттям для столу є цілісні кам’яні плити.

Кулі сьогодні виготовляються гуманно, не зі слонової кістки, як було протягом століть, а із спеціального матеріалу на полімерній основі, який називають "арамітом". Матеріал цей – ноу-хау бельгійської фірми, яка є фактичним монополістом у виробництві куль для всіх ігор. Такі кулі не розколюються навіть під час падіння на бетонну плиту з висоти 10-поверхового будинку. І найважливіше, центр ваги цих куль абсолютно збігається з їхнім геометричним центром, тобто ці кулі – ідеальні, саме про такі кулі мріяли більярдисти (і слони) минулих епох.

Для гри абсолютно необхідний також кий. Він має бути математично прямим. Довжина та вага залежить від фізичних даних та смаку гравця. Зазвичай це 1,5 — 1,7 м і 700 — 900 г. У товстий кінець кия заливається свинець, на тонкий кінець кріпляться наклейки зі спеціально виробленої товстої шкіри.