Одружені і самотні: новий погляд на стереотипи

Автор
611
Одружені і самотні: новий погляд на стереотипи

Як же змінилася думка суспільства про одружених і самотніх?

Одинокі люди довгий час були жертвами стереотипів. Їх вважають нещасними, неповноцінними. Хоча зараз багато добровільно вирішують жити самостійно, не зв'язуючи себе відносинами і узами шлюбу, і такий вибір все менше дивує. 

Одружені і холостяки: новий погляд на стереотипи

Ми потихеньку відмовляємося від думки, що самотня людина обов'язково нещасний, нездоровий і від цього сильно переживає. Все частіше наука, та й саме життя встають на бік тих, хто поки не обзавівся парою.

Але як все-таки йдуть справи з громадською думкою? Соціальні психологи з Інституту імені Кінсі (США) з'ясували, як змінилися наші стереотипи про одружених і самотніх. В опитуванні взяли участь 6000 чоловік. Вони розповіли про свої ідеї щодо самотнього життя і життя в парі.

Вчені поставили учасникам дослідження наступні питання: «Як ви думаєте, чи більше сексу у одружених, ніж у самотніх? Більше у них друзів? Більш чи багата соціальне життя одружених в порівнянні з соціальним життям одинаків? Чи більше часу витрачають одружені на свою фізичну форму? »

Учасникам також поставили три запитання про емоційні переживання: «Чи думаєте ви, що одружені більше задоволені життям? Чи відчувають вони себе більш впевненими, ніж самотні? Чи відчувають себе в більшій безпеці? » Подивимося, що відповіли добровольці.

Самотні і спортивні

Люди всіх сімейних статусів погодилися з тим, що одинаки більш успішні в житті, у них більше друзів, більше сексу, вони краще стежать за собою.

Найпоказовішим став відповідь на питання про фізичну форму. 57% опитаних думають, що перебувають у шлюбі люди набагато менше одиноких стурбовані її підтримкою. Щодо сексу думки розділилися майже порівну: 42% добровольців вважають, що одружені займаються їм не частіше одинаків, а 38% опитаних впевнені в зворотному.

40% учасників дослідження не вважають, що у одружених більше друзів. Соціальна життя одинаків цікавіше - так вирішили 39% опитаних. При цьому виявилося, що більшість учасників зійшлися на думці, що одружені впевненіше одиноких. Також шлюб, на думку учасників опитування, дає людям відчуття захищеності.

53% вважають, що одружені люди задоволені своїм життям частіше одинаків; 23% думають, що це не так. 42% заявили: одружені люди більш впевнені в собі. І тільки 26% учасників не згодні з цим твердженням.

Одружені і одинаки: новий погляд на стереотипи

ілюзії неодружених

Опитування показало, що розведені і одружені відносяться до заміжжя в цілому менш позитивно, ніж ті, чия нога не ступала за поріг загсу жодного разу в житті. А ось ті, хто ніколи не був одружений, частіше припускають, що одружені люди більш задоволені, ніж самотні.

Про тих, у кого немає пари, тепер думають наступне: у них більше друзів, їх соціальне життя цікавіше і вони більше займаються спортом, ніж одружені. Крім того, і з сексом у них справи йдуть трохи краще.

Психологи пояснили, чому ми обираємо не тих людей для стосунків

Ті, хто коли-небудь був одружений, менше засуджують холостяків. А більше за інших романтизують шлюб саме ті, хто ніколи не був одружений або не виходив заміж.

Виходить, самотні люди більше не хочуть вірити в принизливі міфи про себе. І ті, у кого є партнери, не згодні з звичними твердженнями. Хто знає, що ми будемо думати про шлюб і самоті ще через десять років?