Відомі фаворитки монархів, які витворювали, що хотіли

Читать на русском
Автор
Відомі фаворитки монархів, які витворювали, що хотіли Новина оновлена 25 квітня 2023, 10:50

Пропонуємо сьогодні згадати найзнаменитіших фавориток в історії.

Агнесса Сорель

її красою захоплювався сам Папа Римський, а Карл VII, коханою якого вона була, обожнював та обсипав дорогими подарунками. Вона відповідала своєму королю відданістю і невтомно боролася з його противниками, розплющувала очі Карлу VII на недостойних його наближених і пропонувала кандидатури на вищі посади. Крім того, Агнесса Сорель стала законодавицею мод при дворі та народила від короля трьох доньок. Щоправда, кінець цієї пані був дуже сумний: вона померла невдовзі після третіх пологів. За версією сучасних учених, причиною смерті лідера стало отруєння ртуттю.

Франсуаза де Фуа Шатобріан

Великий поціновувач жіночої краси Франциск I буквально змусив графа Шатобріана уявити до двору свою дружину, про красу якої ходили легенди. Правда, сама Франсуаза не бачила нічого поганого в тому, щоб познайомитися з королем і, незважаючи на протести чоловіка, вирушила на зустріч із Франциском I. Знайомство виявилося для неї дуже вдалим: незабаром вона стала коханкою монарха, чоловік графині отримав посаду командира роти, а три її брати теж зайняли досить високі пости. Пізніше мати короля Луїза Савойська зробила все, щоб розлучити сина з коханою та сприяла піднесенню нової фаворитки – Анни де Післе.

Анна Болейн

її не можна було назвати першою красунею, але Ганна Болейн була розумна, приваблива і досить мила. Коли Генріх VIII став надавати жінці знаки уваги, Анна поводилася стримано і суворо. Вона зовсім не спокушалася перспективою стати черговою фавориткою короля. А іншого статусу він їй запропонувати не міг, оскільки був одружений з Катериною Арагонською. Генріх VIII був настільки зачарований дівчиною, що зважився на анулювання шлюбу. У результаті король одружився з коханою.

Вплив другої дружини на короля переоцінити неможливо: вона приймала послів, брала активну участь у політичному житті. У жорсткому правлінні Генріха VIII також звинувачували Ганну. Коли ж сам король охолов до дружини, то дочекався її одужання після чергового викидня і звинуватив у тому, що вона насильно його одружила з собою, просто зачарувавши. У результаті Ганну стратили.

Діана де Пуатьє

Вона була старша за Генріха II на цілих 20 років, проте така гарна собою, що короля зовсім не бентежила ця різниця у віці. Він уперше побачив її у семирічному віці, а вже о 13-й загорівся до Діани пристрастю. Вона стала його жінкою серця і, як стверджують, справжньою королевою після сходження Генріха II на престол. Жодного рішення він не ухвалював, не проконсультувавшись попередньо з Діаною. Епоха її правління закінчилася лише після смерті Генріха ІІ. Вона сама померла в 66 років, не втративши до самої смерті своєї краси та привабливості.

Роксолана

Досі існує безліч версій про те, як саме потрапила до гарему ця дівчина, немає і достовірних відомостей про її походження. Уся ця історія досі овіяна домислами та легендами. Однак один факт спростувати неможливо: з наложниці вона перетворилася на законну дружину султана Османського Сулеймана Чудового. Вона мала величезний вплив на імператора, нерідко демонструвала свій жорсткий характер і не відмовлялася від можливості підкреслити своє особливе становище. Завдяки їй будувалися мечеті в Стамбулі та розвивалися благодійні проекти, у тому числі в Анкарі та в Адріанополі.

Габріель д’Естре

Вона носила статус офіційної лідерки Генріха IV Великого, користувалася величезною повагою та любов’ю з його боку. Однак вона ніколи не використовувала свій авторитет для злих справ, а тому мала прихильність всього двору. Після розлучення короля з Маргаритою Валуа, яка так і не змогла подарувати йому спадкоємця, Генріх IV збирався одружитися з Габріелем. Але молода жінка померла через високий артеріальний тиск, який спричинив передчасні пологи на четвертому місяці вагітності.

Катерина Нелідова

Улюблена російського імператора Павла I, що закінчила Смольний інститут, мала веселу вдачу і легкість у спілкуванні. Стверджується, що зв’язок ця була платонічної і ґрунтувалася на подібних релігійних поглядах, а тому навіть імператриця Марія Федорівна нічого не мала проти взаємин чоловіка з Нелідової. Дівчина цілком вміло користувалася своїм впливом на імператора, вживаючи його, як їй здавалося, на благо. Тим не менш, безліч родичів Катерини обіймали посади при дворі, а їй неодноразово доводилося заступатися за невинних людей.

Луїза де Лавальєр

Вона ніколи не відрізнялася особливою красою, проте була настільки приємна у спілкуванні та дружелюбна, що могла зачарувати будь-яку людину. Не став винятком і Людовік XIV, зовсім підкорений чарівністю Луїзи. Він оголосив її офіційною фавориткою. Але сама дівчина відчайдушно соромилася цього звання: найменше вона хотіла, щоб світло дізналося про її зв’язок з королем. Заради Луїзи монарх реставрував та розширив Версаль, подарував їй кілька маєтків. Однак пізніше Людовік охолодів до коханої, та ще й принизив її, поселивши з нею поряд свою нову фаворитку і змушуючи двох жінок спілкуватися. Лагідна Луїза довго таке становище не могла терпіти і просто пішла в монастир, де прожила 36 років.

Маркіза де Помпадур

Ця панночка мала особливу привабливість і мріяла познайомитися з Людовіком XV. Заміжня дама не дуже дбала про свого чоловіка, зате після зустрічі з королем і "вступу" на посаду офіційної фаворитки, стала чи не правою рукою Людовіка. Він не любив займатися політикою, і Маркіза де Помпадур із задоволенням почала зустрічатися з послами, займатися кадровими питаннями, виділяти гроші на благодійність і навіть змогла запустити виробництво порцеляни. Незважаючи ні на що, згодом король охолодів до своєї коханої, і навіть звістка про її смерть у 1764 році Людовіка XV не засмутила.

Барбара Вільєрс

Відомі жінки, які стали в історії великими коханками

Вона познайомилася і зблизилася з Карлом II ще тоді, коли він перебував у вигнанні в Нідерландах. Перешкодити їхньому роману не міг навіть чоловік чарівної Барбари Роджер Палмер. Втім, заміж за нього вона вийшла не з власної волі, а ось до короля відчувала справжні почуття. Після повернення Карла II до Лондона стала користуватися особливим впливом на короля і вміло вимагала від нього прийняття необхідних політичних рішень. І навіть брала подарунки від дипломатів в обмін на вплив на Карла II. Після появи у монарха нової фаворитки пішла до Парижа.