Все про Ілона Маска: факти про відомого інженера

Автор
Все про Ілона Маска: факти про відомого інженера

Ілон Маск – видатний інженер, винахідник та підприємець, співзасновник компанії PayPal, засновник компаній SpaceX, Tesla, SolarCity та The Boring Company.

Дитинство та юність Ілона Маска

Народився Ілон Маск 1971 року в південно-африканському місті Преторія. Його батько – Еррол Маск – був видатним інженером, а мати – Мей Маск – вже з 15 років почала кар’єру моделі. Окрім Ілона в сім’ї було ще двоє дітей: Тоска та Кімбал.

Дитинство Ілона не можна назвати щасливим. У школі його вважали "ботаном", адже він був замкнутим в собі та багато уваги приділяв читанню та вивченню окремих предметів, тож у школі з нього знущались. Одного разу йому навіть зламали носа.

Варто зазначити, що в школі Маск був далеко не відмінником. В його класі були діти, які вчилися значно краще, проте він ще з самого дитинства навчився виділяти важливі для себе предмети і не забивати голову "непотрібною" інформацією.Після школи Ілон вступив до місцевого університету, але не закінчив його, адже вирішив переїхати до Канади. Так як предки Маска були канадцями, йому вдалося з легкістю отримати візу та полетіти до омріяної країни, а гроші на переліт він заробив на акціях фармацевтичної компанії. Але ще одна мрія залишалася нездійсненною – Маск хотів жити та працювати у США.

Перші кроки до успіху Ілона Маска

У віці 10 років Маск отримав на день народження свій перший комп’ютер Commodore VIC-20, на якому він і освоїв основи програмування. У 12 років вже заробив перший гонорар за створення гри Blastar, в якій гравець стріляв по інопланетянах із лазерної зброї.

Першою компанією, яку заснував Ілон Маск в 1996 році, стала Zip2. Варто зазначити, що співзасновником став його брат Кімбал. Zip2 займалася програмним забезпеченням для новинних компаній. Вже в 1999 році компанію Ілона та Кімбала Масків викупила Compaq за 308 мільйонів доларів, Ілон тоді отримав 7% від загальної суми (близько 22 мільйонів доларів).

В 1999 році Маск став одним із засновників X.com. В 2000 році компанії X.com та Confinity, один із підрозділів якої мав назву PayPal, об’єдналися. Обидві компанії займалися забезпеченням персональних електронних грошових переказів за допомогою електронної пошти, і метою угоди було злиття обох платіжних систем, однак насправді цього не відбулося. Маск активно виступав за переваги X.com над PayPal, а це призводило до внутрішніх конфліктів в компанії. Як результат: рада директорів прийняла рішення про звільнення Маска із корпорації. У жовтні 2002 року PayPal викупила компанія eBay за 1,5 мільярда доларів. На момент продажу Маску належали 11,7% акцій компанії, що дозволило йому виручити 180 мільйонів доларів.

Найуспішніші проекти Ілона Маска: SpaceX, Tesla, SolarCity

SpaceX

У травні 2002 року Маск заснував свою третю компанію – SpaceX. Вона є приватним розробником серії ракет-носіїв і комерційним оператором космічних систем.

У грудні 2008 року аерокосмічне агентство NASA підписало з компанією контракт на суму 1,6 мільярда доларів на 12 запусків носія Falcon 9 і космічного корабля Dragon до МКС, в якості заміни кораблів Space Shuttle після припинення програми їх запуску в 2011 році.

За твердженням самого Ілона, великий вплив на нього зробив цикл науково-фантастичних романів "Підстава" і погляди Айзека Азімова на освоєння космічного простору як розвиток і збереження людського буття.

В одному із інтерв’ю Ілон зізнався, що заснування SpaceX та Tesla було для нього величезним ризиком. Адже на той час він вклав всі свої гроші в ці компанії і вони або принесли б йому шалений успіх, або б лишили без цента в кишені. Тоді він навіть не мав грошей, аби орендувати собі житло, тому ночував у друзів на підлозі, або ж на заводі, повністю занурившись у роботу.

У січні 2016 на інвестиційному форумі в Гонконзі Маск повідомив про те, що його компанія сподівається здійснити політ на Марс в 2020-2025 роках. А вже у вересні 2017 року Ілон Маск виклав в своєму Instagram відео, яке розповідає про нову ідею використання ракет SpaceX. Полягає вона в тому, щоб використовувати ракети і космічні кораблі для польотів в будь-яку точку Землі замість літаків. 

Tesla

Паралельно із SpaceX Маск запустив ще один свій проект під назвою Tesla Motors. Ілон завжди пропагував ідеї чистого довкілля та зберігання електроенергії, і створення електромобілів було одним із ключових кроків на шляху до поліпшення екології та підвищення безпеки на дорогах.

SolarCity

Компанія SolarCity була заснована в липні 2006 року братами Пітером і Ліндоном Райвами. Ідея розпочати бізнес в області сонячної енергетики прийшла їх кузену Ілону Маску, який став на чолі компанії і надав допомогу з запуском проекту.

Екскерівник премії Греммі Ніл Портнов пішов з посади: причини

SolarCity утримує лідерство в сфері послуг з установки сонячних панелей в Каліфорнії з 2007 року – першого повного року роботи компанії (згідно з даними California Solar Initiative), а також стала номером один серед компаній, які займаються установкою сонячних панелей приватним користувачам в США в 2013 році (згідно з даними GTM Research).