Анализ эволюции собак показал, почему они любят грызть кости

Автор
Анализ эволюции собак показал, почему они любят грызть кости

Оказалось, что таким образом они используют "инструменты" для охоты.

Біологи з Національного університету Колумбії (Universidad Nacional de Colombia) склали родове дерево собак, простеживши зв'язку між усіма відомими видами, яких на даний момент налічується близько 300. "Ми порівняли види, які мають різну дієту, — розповідає доктор Хоао Муньос Дуран (Joao Muñ oz Durá n), що керував дослідженнями.. – Їх можна розділити на хижаків, вищих хижаків і всеїдних, які їдять не тільки м'ясо, але і рослинну їжу. Предки сучасних волков, від яких походять собаки, відносяться до вищих хижаків, раціон яких більш ніж на 70% складається з м'яса".

Аналіз показав, що відмітні особливості черепа вовка, такі як сильні м'язи і збільшені ікла, з'явилися близько восьми мільйонів років тому. У цей період предки сучасних домашніх вихованців почали збиратися в зграї для спільної полювання в умовах скорочення лісів і переважаючих відкритих просторів.

Групова полювання була єдиною можливістю зловити велику видобуток на рівнині. В ході еволюції перехід до нового способу життя спричинив ряд змін. Тварини з великими зубами і сильними щелепами мали більше шансів на успіх у полюванні. Їм, наприклад, було простіше вчепитися мертвою хваткою в ногу  тварині, що бiжить. Корисні особливості будови передавалися на генетичному рівні наступним поколінням.

Однак згодом собаки втратили необхідність постійної полюванні. Вони також перестали ставитися до класу вищих хижаків і тепер можуть споживати різноманітну їжу. Але спадщина предків у вигляді гострих зубів і потужних жувальних м'язів все ще залишилося при них. І собаки з задоволенням користуються цими "інструментами", разгризаючи кістки.