Україна вводить антидемпінгові мита на цемент із Росії, Білорусі та Молдови

Читати російською
Автор
Новина оновлена 14 липня 2023, 11:08

Україна запроваджує заборонні мита на імпорт цементних клінкерів та портландцементу з РФ, Білорусі та Молдови.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) у вівторок прийняла рішення запровадити антидемпінгові мита щодо імпорту в Україну цементних клінкерів та портландцементу у розмірі 114,95% на ці товари походженням з РФ, зі ставкою 57,03% – з Білорусі та 94,46 % – із Молдови.

"Мито стягуватиметься протягом п’яти років", – йдеться у повідомленні на сайті Міністерства економічного розвитку та торгівлі (МЕРТ) України.

МКМТ встановила наявність демпінгового імпорту із цих країн протягом 2015-2018 рр., уточнили у МЕРТ.

"Водночас частки імпорту цементних клінкерів та портландцементу з РФ, Білорусі та Молдови в загальному обсязі імпорту цих товарів в Україну протягом усього періоду дослідження постійно зростали, що свідчить про намір подальшого збільшення обсягів демпінгового імпорту з цих країн", — пояснило МЕРТ .

Як нагадали в Мінекономрозвитку, раніше уряд запровадив ембарго на імпорт російського портландцементу, глиноземного, шлакового, сульфатостійкого цементу та подібних гідравлічних цементів, у тому числі у вигляді клінкерів.

Остаточне антидемпінгове мито стягуватиметься у відсотках від митної вартості та нараховуватиметься додатково до ввізного мита через 30 днів після публікації повідомлення МКМТ в "Урядовому кур’єрі".

Застосування мит з такою високою ставкою до імпорту товарів з трьох країн одночасно – вкрай рідкісний результат для антидемпінгового розслідування, прокоментувала партнер та керівник практики міжнародної торгівлі ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олена Омельченко, яка в антидемпінговому розслідуванні представляла інтереси українських виробників цементної галузі. Україна", "Хайдельбергерцемент Україна", "Подільський Цемент (ГК CRH Ukraine) та "Івано-Франківськцемент".

Польща вимагає від Росії компенсації за брудну нафту

"По суті така висока ставка мита є забороною і означає встановлення факту порушення конкуренції іноземними виробниками", — зазначила вона.

Крім цього, МКМТ відхилила добровільні письмові зобов’язання АТ "Лафарж Цимент Молдова", ЗАТ "Оскоцемент" та ЗАТ "Євроцемент трейд" про зупинення демпінгового імпорту цементу в Україну.

МКМТ ухвалила рішення про початок антидемпінгового розслідування 4 липня 2018 року. Розслідування тривало десять місяців.