Данилюк розповів, що станеться після закінчення контракту по газу з РФ

Автор
Данилюк розповів, що станеться після закінчення контракту по газу з РФ

Переговорна група по транзиту російського газу буде створена після формування нового уряду, але є і план "Б".

Переговорна група з продовження транзиту російського газу через територію України буде створена після формування нового Кабінету міністрів, але було б безвідповідально не мати плану "Б" на випадок, якщо домовленості так і не будуть досягнуті, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк.

"З 1 січня закінчується термін контракту (контракту з Росією на транзит газу - ред.). Після формування нового уряду повинна бути сформована нова група і керівник цієї групи, міністр енергетики, який буде відповідати за переговори про підписання або нового, або продовження цього контракту ", - сказав Данилюк в інтерв'ю" ВВС Україна", опублікованому у вівторок.

Секретар РНБО зазначив, що Україні важливо продовжити транзит газу, адже він приносить країні близько 3 млрд дол. Доходу щорічно.

"Є й інші чинники, які треба враховувати, зокрема, і те, як працює українська ГТС. Це важливо. Якби це було неважливо, Росія б не припиняла транзит. Ми ж розуміємо, що це теж спосіб певного тиску", - вказав він.

Що стосується ризику припинення транзиту російського газу, то, за словами Данилюка, загроза є, і перше РНБО, скликане президентом України Володимиром Зеленським, стосувалося саме питань енергетичної безпеки. "І зараз, коли ми розробляємо стратегію нацбезпеки, основну увагу ми приділяємо і питанню енергетичної безпеки", - повідомив секретар РНБО.

У той же час, за його словами, Україна проживе без транзиту російського газу. "Звичайно, ми виживемо. Запитайте на вулиці про це людей. Але це не тільки питання виживання, це питання розвитку країни. Тому коли ми говоримо про транзит - це і кошти, які ми отримуємо, і розвиток ГТС, і можливість залучення інвестицій, це і розвиток країни", - пояснив він.

На питання журналіста про те, чи є в України план "Б" на випадок, якщо домовленості так і не будуть досягнуті, Данилюк відповів: "Було б абсолютно безвідповідально не мати плану" Б".