Жодного коньяку та бренді: Україна перестане експортувати низку спиртних напоїв

Читать на русском
Автор
991
Жодного коньяку та бренді: Україна перестане експортувати низку спиртних напоїв Новина оновлена 23 травня 2023, 07:35

Україна припиняє експорт коньяку та шампанського: тепер лише ігристе вино та віскі.

Торгово-промислова палата України (ТПП) припиняє видавати сертифікати на напої під назвою коньяк, арманьяк, граппа, бренді та херес у зв’язку із закінченням терміну перехідного періоду після підписання Угоди про зону вільної торгівлі.

Відповідну заяву розміщено на сайті ТПП.

Відповідно до додатку 3 регламенту Європейського парламенту та Ради, країнами походження, які можуть використовувати назву коньяк, арманьяк, граппа, бренді та херес, визначені відповідно Франція, Італія та Іспанія.

"З огляду на те, що в Україні закінчився перехідний період після підписання Угоди про ЗВТ, ТПП України припиняє видавати сертифікати на напої під назвою коньяк, арманьяк, граппа, бренді та херес", — сказав віце-президент ТПП Михайло Непран.

Відтепер з України експортуватиметься ігристе вино та бренді, відповідно до кодів класифікації зовнішньоекономічної діяльності.

Нагадаємо, у жовтні президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних вказівок", ухвалений парламентом.

Цей законопроект є частиною зобов’язань України у рамках угоди про асоціацію. Він має забезпечити захист іноземних географічних вказівок та створити підстави для створення таких вказівок в Україні.

Географічна вказівка — це назва або позначення, що ідентифікують товар як такі, що відбуваються з певної території, країни, регіону або місцевості та особливу якість, репутацію та інші важливі характеристики, які значною мірою пов’язані з його географічним походженням.

Приклади зареєстрованих географічних вказівок – пармезан, фета, коньяк, шампанське. Наприклад, напій може бути "коньяком", якщо він виготовлений у французькій провінції Cognac. Міцні напої інших країн, виготовлені за подібною технологією, повинні продаватися під назвою "бренді".

Під назвами "коньяк", "шампанське", "пармезан" тощо. в Україні продаються товари, виготовлені поза традиційним місцем походження товарів. Тобто покупця вводять в оману. "Шампанське" правильно називати "ігристе вино".