Прогноз дефолту в Україні без грошей МВФ - брехня: економіст пояснив, чому

Автор
846
Прогноз дефолту в Україні без грошей МВФ - брехня: економіст пояснив, чому

На думку Віктора Скаршевського, Україна може легко відкупитися від МВФ, але для цього потрібна політична воля

Міністр фінансів Сергій Марченко запевняє, що дефолту в Україні не буде, навіть якщо Міжнародний валютний фонд (МВФ) не видасть наступний транш. При цьому міністр визнав, що при плануванні бюджету не розглядалися варіанти, при яких співпрацю з МВФ буде зупинено. Віцепрезидент Українського союзу промисловців і підприємців, експерт Growford Institute Віктор Скаршевський розповів "Телеграфу", що Україна в цьому році спокійно може прожити без траншів МВФ. За його словами, це - проста арифметика.

"Буду спиратися на інформацію, яку прем'єр Денис Шмигаль озвучив 4 березня на пресконференцію з приводу року роботи на цій посаді, а також - на дані держбюджету. Перший важливий момент - кредити від МВФ за цією програмою Stand-by, угоду про яку було досягнуто влітку минулого року, йдуть на покриття дефіциту бюджету. Другий - це вже 11-та програма такого плану, укладена між урядом України та МВФ. і жодного разу ми не отримали повну суму. Цього разу, нагадаю, Рада директорів МВФ в червні 2020-го схвалила виділення Україні 5 млрд доларів на 18 місяців. Перший транш за новою програмою в розмірі 2,1 млрд дол. Україна отримала 12 червня. І з того часу - тиша. тобто, ми отримали 42% від загальної суми програми. Якщо взяти вибірку за попередні програми, то з різних причин в середньому ми теж отримали лише 42% від спочатку узгодженої суми, - зазначає Віктор Скаршевський. - Цікава тенденція".

Розглядаючи бюджет у зв'язці з траншами від МВФ, експерт звернув увагу, що в головному фінансовому документі країни прописаний, серед іншого, план запозичень.

"Згідно з цим планом, 3,5 млрд доларів Україна планує позичити на міжнародному ринку капіталу - це так звані євробонди. Також закладено 1,5 млрд від МВФ. Хоча було б логічно 2,9 - відсутня частина програми. Але вирішили розраховувати хоча б на таку суму. Крім того, серед запозичень значаться 1,2 млрд доларів від міжнародних фінансових організацій - ЄС і Світового банку. В цілому виходить 6,2 млрд дол. запозичень, з яких 3,5 млрд - євробонди, а 2,7 млрд - кошти від міжнародних фінансових організацій, включаючи МВФ. Згідно з все тим же держбюджетом-2021, ми повинні віддати за зовнішніми боргами 5,7 млрд дол. Погасити борги на 3,8 млрд і виплатити по відсоток 1,9 млрд", - наводить розклад Віктор Скаршевський.

Він зазначає, що за словами Шмигаля, на початок березня на валютних рахунках уряду в Держказначействі знаходилося 1,5 млрд дол.. Цих грошей, запевняє прем'єр, вистачить до червня для погашення й обслуговування зовнішнього боргу.

"Тобто, потрібен ресурс в 4,2 млрд дол.. При цьому близько 300 млн доларів ми, згідно з даними Мінфіну, вже виплатили за зовнішніми боргами в січні-лютому. Де ми можемо їх взяти? Відповідь, як мені здається, на поверхні, - каже експерт. - Ми маємо намір отримати 3,5 млрд від євробондів. А до кінця року бюджетна потреба становить близько 4 млрд тобто, можемо розмістити не 3,5 млрд, а 4 млрд і тоді повністю закриваємо питання з обслуговування й погашення зовнішнього державного боргу без кредитів МВФ і пов'язаних з ним міжнародних запозичень. Проста арифметика. На поточний рік нам кредитів МВФ не потрібно!".

За словами Віктора Скаршевського, ті, хто стверджують, що без грошей МВФ на нас чекає мало не дефолт і тотальна інфляція, м'яко кажучи, говорять неправду.

"Отже, ми збільшуємо зовнішні запозичення за євробондами. Вони дорожчі. Кредит від МВФ - 3% річних, євробонди - 6% річних. Але подивімось, скільки ми будемо переплачувати за відсотками? За 1,5 млрд доларів за євробондами нам доведеться переплатити 45 млн доларів на рік. Тобто, незалежність від МВФ коштує близько 45 млн доларів на рік. При цьому не треба виконувати незрозумілі зобов'язання, можна проводити суверенну економічну політику. Фактично можна відкупитися від МВФ. Якщо у нас, звичайно, є така суверенна економічна політика, в чому є сумніви, оскільки йде орієнтація на меморандуми з МВФ, а не на розвиток стратегій, вигідних для національного виробника", - резюмує Віктор Скаршевський.

Україна залишилася без грошей МВФ: чому так сталося і як вплине на простих громадян