В ЄС з херсонськими кавунами - Мінекономіки хоче зареєструвати унікальні українські продукти
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Унікальні українські продукти хочуть внести до спеціального списку ЄС.
Міністерство економіки України хоче внести в список продуктів з географічним значенням Європейського Союзу нові найменування. Для цього вони проходять ряд процедур, серед яких точне визначення специфікацій.
Про це повідомляє сайт Мінекономіки.
Заступник міністра економіки Ірина Новікова розповіла, що в Україні є багато унікальних продуктів, зі своєю нішею на ринку:
"Ми вже направили для включення до європейського реєстру географічних зазначень документи про такі автентичні українські товари, як "Гуцульська коров’яча бриндза", "Гуцульська овеча бриндзя" і "Мелітопольська черешня". Зараз ми розглядаємо ще ряд таких товарів, що підлягають правовій охороні", - зазначила Новікова.
На захист географічного зазначення претендують:
- "Долина Фурмушика" - для вина, зробленого з винограду вирощеного в однойменному районі Одеської області
- "Херсонський кавун"
- "Придунайська Бессарабія" - для вина зробленого з певних сортів винограду на 85% з цього регіону
- "Ялпуг" - для вина з околиць озера Ялпуг в Одеській області
- "Мед Закарпаття / Закарпатський мед" - для трьох видів меду (весняного, літнього та осіннього) з цього регіону
- "М'ясо баранини Фрумушика / Баранина Фрумушика" - для м'яса овець, які випасаються в Тартуринскому степу
- "Закарпаття / Закарпатське вино" - для напою, зробленого в регіоні
- "Аша-Абаг" - для вина з винограду на 85% вирощеного в околицях Шабо.
В ЄС продукти з підтвердженим географічним походженням вважаються національним надбанням.
Після затвердження специфікацій продуктів в Україні їх повинні будуть зареєструвати на національному рівні.
Раніше "Телеграф" розповідав, що в Росії заборонили іноземним виробникам ігристого вина використовувати термін "шампанське" - навіть тим, які виробляються в знаменитому виноробному регіоні Франції, звідки ця назва походить.