Гривня нестримно падає, міжнародна валюта невпинно росте

Автор
Гривня нестримно падає, міжнародна валюта невпинно росте

Національний банк україни повідомляє, що гривня впала через підвищений попит на валюту, що зумовлено психологічним фактором у населення.

Національний банк України на четвер, 19 березня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,27 грн/дол., тобто гривня після падіння до долара у вівторок на 54 копійки впала ще на 21 копійку.

Згідно з даними на сайті НБУ, офіційний курс гривні до євро на четвер встановлений на рівні 29,79 грн/євро, що на 9 копійок нижче за попередній показник.

Вартість долара США в обмінних пунктах Києва на ранок середи зросла до 28,50 грн за долар, вартість євро - до 31,50 грн.

В НБУ пояснили дефіцит валюти в банківських касах

На міжбанківському валютному ринку котирування гривні до долара США до 15-00 становили 27,31/27,34 грн/дол., до євро – 29,86/29,88 грн/євро.

Українські компанії та громадяни за п'ять робочих днів у березні купили 2,1 млрд дол., при цьому близько 1,7 млрд дол. було викуплено бізнесом для оплати за контрактами та платежів за боргами, а 300 млн дол. купило населення.

За оцінками регулятора, підвищений попит на валюту зумовлений психологічним чинником – погіршенням настроїв учасників ринку через поширення у світі коронавірусу.

Дмитро Шмигаль дав доручення Мінекономіки розробити сценарії кризи для України

У НБУ заявили, що не будуть вводити обмеження на валютному ринку України та продовжать згладжувати надмірні коливання за допомогою продажу валюти з резервів. Минулого тижня регулятор витратив на підтримку гривні 981,6 млн дол., за два дні на поточному тижні – 538 млн дол.

Міжнародні резерви України на початок березня становили 26,6 млрд дол., що на 5% вище показника на початок року. У 2019 році Нацбанк поповнив резерви за допомогою покупки валюти на міжбанківському валютному ринку на 7,9 млрд дол.