Від популізму до загрози провалу: що відбувається з рейтингом Зеленського - Олексій Гарань

Читать на русском
Автор
Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський. Фото Global Look Press

Політичний експерт Олексій Гарань назвав чинники, які вдарили по рейтингах президента України

Згідно з опитуванням КМІС, яке проводилося в період з 15 по 18 жовтня, Володимир Зеленський хоч і лідирує в президентському рейтингу, але здає позиції. У Зеленського була наступна динаміка: на 1 червня — 27,3%, на 15 вересня — 33,3%, на 18 жовтні — 24,7%.

Тобто, рейтинг показував зростання після літа, а потім — серйозне падіння в середині осені. Різниця не така вже драматична, якщо порівнювати результати на 1 червня і 18 жовтня. Але все ж падіння — у наявності.

Зростання відразу після літа сталося на традиційній для Зеленського хвилі популізму. Він намагався демонструвати, що «піклується» про інтереси народу. Паралельно з цим перепозиціонувати, показуючи себе як патріота. Це і санкції проти Медведчука, і ряд інших чисто піар кроків: розмови про Великий герб, про необхідність ввести День української державності. Абсолютно беззмістовні заяви. Які все ж дали певне зростання рейтингу Зеленського.

Нинішнє ж падіння пов’язано, як на мене, з комплексом факторів.

Перший — очікування різкого зростання тарифів на тлі стрибка цін на газ і непідготовленості України до нового опалювального сезону.

Друге — офшори Зеленського, які стали відомі завдяки розслідуванню «Пандора Пейперс».

Це показує, що Зеленський на момент обрання був зовсім не тим Голобородьком, яким собі позиціював, і яким його багато хто уявляв.

Третій фактор — скандал навколо зняття з посади спікера парламенту Дмитра Разумкова.

Як демонструє нове дослідження КМІС, у Разумкова зараз рейтинг 7,1%, тоді як на початку літа було 3,1%. Тобто, зростання більш ніж удвічі. Причому це відсоток тих, хто вже визначився. Але ж є ще маса тих, хто не визначився, голоси яких також можуть качнутися якщо не до Разумкова, то точно не до Зеленського.

Що стосується інших кандидатів, тут немає особливих змін. Все досить стабільно. А ось якась частина голосів розгорнулася від Зеленського в сторону Разумкова.

Як буде далі — сказати складно. Але основна загроза для рейтингу Зеленського — це платіжки за газ, пандемія, можливі карантинні обмеження.

Втім, популістські резерви при владі не вичерпані. Банкова буде продовжувати обігрувати закон про олігархів ( «слуги» будуть усюди говорити — "дивіться, як президент бореться з олігархами"). Буде голосування за День державності. Будуть нові санкції. Подивимося, що, врешті-решт, переважить — реальні проблеми, за вирішення яких влада не поспішає братися, або популістські ігри, в яких вона сильна.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.