Українці як піддослідні кролики платять дуже високу ціну за західне прозріння

Читать на русском
Автор
4014
Вже сотні українців загинули, відбиваючи російську агресію
Вже сотні українців загинули, відбиваючи російську агресію

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, екс-голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука оцінив позицію Заходу щодо росії та розгляд справи про війну в Україні в Гаазі

Українці 12 добу протистоять відкритому російському вторгненню.

Хоч я й давав обіцянки не критикувати нинішню владу, доки ми остаточно не переможемо ворога, не можна пірнати у цілковите безпам’ятство. Рятуючи Батьківщину, завжди треба пам’ятати, хто, незважаючи на загрозу широкомасштабної російської агресії (про яку постійно попереджали – і яка з 24 лютого втілилася в реальність) привів Збройні сили нашої держави у такий плачевний стан. Коли знову волонтери повинні скидуватися на купівлю форми, рацій, палива. Те, чим ми займалися у 2104-2015 роках. Особисто я ніколи цього не забуду. І, сподіваюся, ніхто цього не забуде.

Тож об’єднуватися треба не навколо якихось фізичних персон, певних політиків та чиновників, а навколо Збройних сил України.

Щодо позиції Заходу. Давайте відверто говорити – вона значно радикалізувалася щодо росії. Серйозно змінилася.

На жаль, ми, українці як піддослідні кролики, платимо дуже високу ціну за це західне прозріння.

На мою думку, зараз треба піднімати у світі дискусію, яку я неодноразово намагався піднімати при двосторонньому спілкуванні з різними політиками та чиновниками Європи та США. На цю позицію, до речі, позитивно реагують кваліфіковані військовослужбовці Заходу. Не чисто політичні базікання, а саме – фахівці.

Йдеться про зміну парадигми щодо росії. У 90-х роках минулого століття, коли тріщав СРСР і, в тому числі, тріщала по швах рф, саме США доклали максимуму зусиль, щоб зберегти державу росія в нинішньому вигляді. Американці боялися, що при можливому розпаді росії відбудеться безконтрольне поширення зброї масового ураження. Тому й зробили все можливе, щоб зберегти існуючу росію. І саме завдяки США — рф існує в нинішніх межах і за нинішньої конфігурації.

Але на сьогоднішній день, на мій погляд, треба змінити парадигму поглядів на систему безпеки. І треба розглядати питання в ракурсі – не як зберегти росію заради контролю над озброєнням, а як зберегти цей контроль при розпаді росії.

До речі, сьогодні, 7 березня, у Гаазі відбудеться перше засідання Міжнародного кримінального суду з російської агресії проти України.

Потрібно розуміти, що це процес, який триває роками. Не рік, три, п’ять, а – 10, 20, 30 років. Тож не слід очікувати швидких та приголомшливих вердиктів. Але покарання рано чи пізно наздожене росію. У загальноприйнятих практиках, швидше за все, з юридичної точки зору, йтиметься про обов’язкові виплати репарації (відшкодування агресором збитків, завданих їм державам, які зазнали нападу). І це відповідальність держави. І виплачувати збитки, завдані нинішнім поколінням росіян, можливо, доведеться їхнім нащадкам.