Війна — день 12: нові переговори, важкі бої та поява міст-героїв

Читать на русском
Автор
14845
Україна продовжує страждати від російського вторгнення, але здаватися не має наміру
Україна продовжує страждати від російського вторгнення, але здаватися не має наміру

Коротко про головне 7 березня

В Україні пройшов 12-й день від початку повномасштабного військового вторгнення російських військ. Вже стало зрозуміло, що кривавий диктатор володимир путін не отримає легкої прогулянки нашою землею, оскільки втрати окупаційної армії вже перевалили за 11 тисяч людей, цього виявилося достатньо, щоб розпочати приховану мобілізацію резервів у росії. Крім того, очевидно, що про щось здогадуватись почали й прості росіяни, які влаштували перші нехай і безуспішні акції протесту проти війни. Водночас в Україні вже з’явилися нові міста-герої, які першими зустріли нашестя московської орди.

У цьому матеріалі "Телеграф" щогодини публікував найактуальніші новини, які відбулися 7 березня.

Крім того, ви можете стежити за оперативною обстановкою в нашому телеграм-каналі, який є доступним за цим посиланням.

23:00 Одіозного українського нардепа Євгена Шевченка, який "прославився" підтримкою пособника тероризму олександра лукашенка, затримали на кордоні з Польщею, коли він намагався перейти кордон. Про це у понеділок, 7 лютого, повідомили джерела "Телеграфу" у Прикордонній службі.

США не перешкоджатимуть Польщі, якщо та вирішить передати Україні свої винищувачі, повідомила прессекретар Білого дому Джен Псакі.

22:39 Перші іноземні добровольці приєдналися до українських захисників та вже стали на оборону Києва.

21:25 Протиповітряна оборона Повітряних сил ЗСУ о 20:30 збила над Києвом літак ВКС росії, повідомляє головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"О 21:10 в околицях міста у повітряному бою був збитий другий ворожий літак", — додав він.

21:16 Близько 20:20 внаслідок двох авіаударів сталося влучання в нафтобази у м. Житомир та смт Черняхів, повідомляє ДСНС України.

У Житомирі виникло загорання резервуару ємністю 10 м. куб. Попередньо жертв та постраждалих немає.

У смт Черняхів сталося загорання двох напівпорожніх резервуарів (ємність уточнюється). З поруч розташованих приватних житлових будинків проведено евакуацію мешканців. Попередньо жертв та постраждалих немає.

20:31 Внаслідок ранкового ракетного удару росіян по Миколаєву загинули вісім бійців 79-ї бригади ЗСУ, ще 19 поранені, а вісім вважаються зниклими безвісти. Остаточних даних про жертви серед мирного населення поки що немає, повідомив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім.

"Щодо бою. Наша арта героїчно відбила місто. Була команда взяти Моколаїв за всяку ціну. Вони йшли з трьох напрямків. Ми відбилися, добре їх відігнали, покарали, але жертви є саме через цинічний удар о 5 ранку по місту. Є збитки. Є урон іфраструктурі, все відновимо. Але людські жертви — це жахливо", — сказав Кім.

20:00 Михайло Подоляк: Третій раунд переговорів закінчився. Є невеликі позитивні зрушення щодо покращення логістики гуманітарних коридорів… По базовому політичному блоку врегулювання разом із припиненням вогню та гарантіями безпеки інтенсивні консультації продовжені.

Євросоюз розпочав процедуру розгляду заявок України за спеціальною скороченою процедурою. Окрім нашої країни також розглядаються заявки від Грузії та Молдови.

А Сполучені Штати Америки та Європейський Союз припинили постачати в росію долари та євро готівкою.

19:00 Перемовини продовжуються, гарячі бої теж. Українська армія контролює 70% міста Ірпінь, звідти потроху вивозять людей.

Євросоюз тим часом почав розгляд заявки України на членство в ЄС.

18:00 Над рядом українських міст помічено ракети. Очевидці зняли на відео їх політ над Васильковом, Білою Церквою та Житомиром.

17:00 Проходить третій раунд переговорів. Делегації ті ж самі. У Миколаєві військові відбили та закріпилися на території аеропорту.

16:00 Російська сторона перед початком переговорів зробила низку заяв. Спікер Кремля дмитро пєсков озвучив вимоги до української сторони, сереж яких помітно важливу зміну — в нових "умовах миру" не йдеться про містичну "денацифікацію". Багато хто досі не знає, що це означає.

Також у росЗМІ з'явилися вкиди про те, що до Мінська нібито прилетів літак Віктора Януковича. Про бажання Кремля його кудись призначити в Україні запускали чутки кілька днів тому. Щоправда ким? Якщо його не поважають ніде, навіть у Донецьку.

В одному з фейків, запущених російськими телеграм-каналами, говорилось про вимогу призначити прем'єр-міністром України Юрія Бойка. У команді Бойка відреагували із подивом (як і у всій Україні).

15:00 Вже з 7 березня в Україні почали виконувати бойові завдання представники спецпідрозділу, що входить до Інтернаціонального легіону.

Музикант Сергій Міхалок звернувся до військових Білорусі.

Як повідомив прес-секретар путіна пєсков, росія може припинити так звану "операцію" будь-якої миті, якщо Київ виконає умови Росії, а саме визнає Крим "російським", а також незалежність "ДНР" і "ЛНР". Крім того, Україна має внести поправки до Конституції та відмовитися від претензій на вступ до "будь-якого блоку". А ось про "денацифікацію" вже жодного слова.

Тим часом на тимчасово окупованих територіях Луганської області загарбники намагаються встановити порядки як у "ЛНР".

14:00 Секретар РНБО Данилов пригрозив росії: "Ви прийшли до нас — ми прийдемо до вас".

Стало відомо, коли розпочнеться третій раунд переговорів з Росією — о 16:00.

Тим часом глава Духовного управління мусульман України шейх Саїд Ісмагілов закликав одновірців у Росії не брати участь у війні та розпочати визвольний рух.

А українська Феміда взялася за Колю Баскова.

13:00 У Міжнародному кримінальному суді в Гаазі розпочалося перше слухання стосовно війни роосії проти України.

Виявилося, що генерал-майор рф Олег Маковецький родом із Чугуєва наказував бомбити мирний Харків.

В Енергодарі проводять останній шлях двох нацгвардійців, які загинули, захищаючи Запорізьку АЕС від росіян.

12:00 Зеленський записав нове звернення. Якщо коротко, — закликав світових лідерів до бойкоту імпорту та експорту Росії, знову попрохав закритого неба над Україною або нову зброю, скасував деякі податки на воєнний час.

11:00 Верещук прояснила ситуацію із гуманітарними коридорами, — за її словами, росія маніпулює Макроном.

У Запорізькій області окупанти вбили працівників "Укрпошти", — їх обстріляли і переїхали танком.

Окупанти зайшли до Миколаївського аеропорту, українські військові у цьому районі переходять у наступ, щоб їх вигнати, – повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

Радник голови ОП Михайло Подоляк дорікнув західним партнерам.

10:00 Міноборони озвучили нові дані про втрати росії в Україні:

Вночі у Чорному морі біля Одеси збили російський військовий корабель.

Канали Шарія та його дружини на Ютубі заблокували.

09:00 Голова Гостомельської громади Юрій Прилипко все ж загинув. Його вже кілька днів "хоронили", але тепер інформацію підтвердила Гостомельська селищна рада.

Міністр оборони Олексій Резніков опублікував нове надихаюче звернення щодо стану справ в Україні.

08:00 У Харкові всю ніч теж було дуже горяче, від обстрілів та пожеж постраждали об'єкти інфраструктури, гуртожитки та приватні будинки.

Тим часом хакери зламали головні канали росії і показали на них правду про зруйнований обстріл Харків.

07:00 Згідно з новим зведенням Генштабу ЗСУ, окупанти продовжують обстріли з використанням пладцармів у Білорусі, штучно створюють гуманітарну кризу в оточених районах, розміщують військову техніку в житлових районах та беруть у заручники жінок та дітей.

06:00 Місцеві ЗМІ пишуть, що о 05:15 був удар із реактивних систем залпового вогню по Миколаєву.

04:52 Палата представників США вивчає можливість розробки законопроєкту щодо заборони імпорту російської нафти, повідомила речник палати представників Ненсі Пелосі.

"Наш законопроєкт заборонить імпорт російської нафти та енергетичних продуктів у Сполучені Штати, скасує нормальні торговельні відносини з росією та Білоруссю і стане першим кроком до відмови росії у доступі до Світової організації торгівлі. Ми також уповноважимо виконавчу владу підвищувати тарифи на статті російського імпорту", — зауважила вона.

Також Пелосі повідомила, що Конгрес має намір цього тижня надати допомогу Україні у розмірі $10 млрд.

"Адміністрація Байдена запросила гуманітарну, військову та економічну допомогу Україні у розмірі $10 млрд. Конгрес має намір цього тижня прийняти екстрене фінансування в рамках нашого законодавства про комплексне державне фінансування", — йдеться у заяві спікера.

04:27 Міністр внутрішніх справ Великобританії Пріті Пател разом із колегами зі США, Канади, Австралії та Нової Зеландії написала листа з проханням до штаб-квартири Інтерполу та його виконавчого комітету прийняти цього тижня рішення щодо негайного призупинення доступу росії до його системи.

03:57 Громада Охтирки Сумської області, її мирні мешканці стали заручниками російської агресії, констатує голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

"Місто повністю без тепла. Зруйнована ТЕЦ. Вчора російські літаки розбомбили також склади з продуктами харчування, будматеріалами та стоянку бензовозів. Російська армія робить усе, аби перетворити наші міста і села на пекло, де неможливо жити", — написав він в ніч на понеділок, 7 березня.

02:51 Великобританія виділить додаткові $100 млн допомоги Україні.

"Великобританія виділяє додаткові $100 млн безпосередньо до державного бюджету України для пом'якшення фінансового тиску, викликаного неспровокованим та незаконним вторгненням Росії", — йдеться у повідомленні Даунінг-стріт..

Зазначається, що ці гроші можуть бути використані для підтримки заробітної плати у бюджетному секторі, а також підтримки систем соціального захисту та пенсій для українського народу.

Грант буде надано через Світовий банк.

01:41 Центр протидії дезінформації при РНБО України опублікував актуальну карту просування російських військ станом на 6 березня, складену Нейтаном Русером із ASPI Cyber Policy:

00:38 Оперативна інформація станом на 00:00 7 березня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ:

  • Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Чернігів, Суми та Миколаїв, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створенні сухопутного коридору з ТОТ АР Крим в напрямку Маріуполь – Новоазовськ.
  • Кінцевої мети протягом одинадцяти діб окупаційних дій загарбники не досягли.
  • Угруповання ворога перейшло до накопичення ресурсів для штурму Києва.
  • Після нанесення підрозділами ЗСУ вогневого ураження по місцях скупчення озброєння та військової техніки противника у районах Нова Басань та Скрипалі, противник поніс значних втрат, здійснює передислокацію додаткових сил для поповнення живої сили та техніки.
  • На Таврійському напрямку окупанти силами до трьох БТГр ведуть наступ у напрямку міста Запоріжжя. Ворогу вдалось відновити рух потягів по Антонівському залізничному мосту через р. Дніпро.
  • Крім того, триває просування підрозділів противника у північно-східному напрямку вздовж р. Інгул. БТГр форсувала річку та зайняла н.п. Кашперо-Миколаївку.
  • Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках. В ході ведення бойових дій звільнено м. Чугуїв. Окупантам нанесено великих втрат в особовому складі та техніці.
  • Знищено командира 61-ї окремої бригади морської піхоти ЗС РФ підполковника Дмитра Сафронова та заступника командира 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ПДВ ЗС РФ підполковника Дениса Глєбова.

00:11 У м. Коростень Житомирської області внаслідок повітряного удару, який було завдано близько 21:00 6 березня, вибито вікна у триповерховій будівлі ЗОШ №2. Загиблих немає, 1 людина отримала травми, повідомляє ДСНС України.

Крім того, приблизно у цей же час у м. Овруч Коростенського району також внаслідок повітряного удару зруйновано будівлю Овруцького центру зайнятості, повністю два двоповерхових житлових будинки. Зазнали пошкоджень (вибиті вікна, двері) кілька багатоквартирних житлових будинків (інформація наразі уточнюється). Під час поквартирного обходу бійцями ДСНС з метою виявлення постраждалих, в одній із квартир на 5-му поверсі рятувальники знайшли жінку похилого віку, яка перебувала в шоковому стані, не могла рухатися і потребувала допомоги. Рятувальники викликали на місце події екстрену медичну допомогу, лікарі нормалізували стан жінки, від подальшої госпіталізації вона відмовилася.

Нагадаємо, що окупанти розпочали вторгнення в Україну в ніч на 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: Путін намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні".

Події 26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни"

А про події за 4 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками"

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста"