Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну

Читать на русском
Автор
97521
Росіяни продовжують наступати, незважаючи на потужну відповідь України Новина оновлена 28 лютого 2022, 07:01
Росіяни продовжують наступати, незважаючи на потужну відповідь України. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне

Війна, яку оголосив Україні президент Росії Володимир Путін у ніч на 24 лютого, триває вже четвертий день. За цей час українські військові знищили сотні танків та бронетехніки, десятки гармат, літаків та гелікоптерів, а також тисячі осіб особового складу. Ще сотні росіян у полоні. Хоча ворог продовжує наступати на Київ, Харків, Херсон та інші міста України, бійці ЗСУ відважно дають відсіч і не здають свою територію ворогові.

У цьому матеріалі "Телеграф" зібрав та опублікував усю важливу та перевірену інформацію про відсіч агресору за 27 лютого.

Трансляцію подій 28 лютого ми ведемо тут: Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну.

(Оперативно стежити за тим, що відбувається, також можна на нашому каналі в Telegram).

20:48 У районі Малина на Житомирщині українські "Байрактари" знищили ворожий ЗРК БУК.

20:35 Війська окупантів практично зрівняли із землею два населені пункти на Луганщині — Щастя та Станицю Луганську.

20:34 Португалія приєдналася до санкцій проти РФ, а також надала Україні оборонну допомогу.

19:51 По аеропорту Житомира з боку Білорусі було завдано ракетного удару.

19:29 Очільник групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв заявив, що до нього надійшла інформація про знищення 70% "кадирівців", які прийшли воювати з Україною на боці Росії. Щодо інших 30%, то за інформацією журналіста, вони втекли.

18:58 За 2 доби мобілізовано майже 100 тис. українців, з них половина — резервісти Сил ТРО, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

16:54 Окупанти вдарили по Гостомелю та знищили знамениту українську "Мрію". Цю інформацію підтвердив мер Гостомелю та Укроборонпром.

16:03 Жителів Бучі закликали не сідати у автобуси для евакуації: це провокація росіян.

15:32 Лукашенко та Зеленський домовилися, що українська делегація зустрінеться з російською без попередніх умов на українсько-білоруському кордоні, в районі річки Прип'ять.

15:14 Путін наказав перевести сили стримування російської армії у особливий режим несення бойового чергування. Здається, це вже є ядерний шантаж України.

15:09 Під Прилуками на Чернігівщині українські захисники розбили танкову роту РФ.

15:02 ЗСУ відбили Волноваху! Щоправда, окупанти практично перетворили місто на руїни.

14:59 Кадиров виступив із гучними закликами до повномасштабного наступу на Україну.

14:49 Біля острова Зміїний у Чорному морі Росія захопила українське суховантажне судно "Принцеса Ніколь" і танкер "Афіна", — їх виявили вже поряд з берегами окупованого Криму.

14:44 Росіяни били по будинкам у Сартані з "Градів". Фото вражають.

14:14 Німеччина відмовилася від російського газу та переходить на постачання блакитного палива зі США.

13:58 Країни, які закрили свій повітряний простір для Росії:

13:37 З'явилася інформація, що Білорусь воюватиме з РФ проти України. Після цього Зеленський переговорив із Лукашенком, проте жодних деталей розмови не оприлюднили.

13:26 У Зеленського закликали українців не "полювати на відьом" самостійно і не затримувати диверсантів.

12:59 Україна подає на Росію в Гаагу!

12:45 На дорогах України з'являються блокпости. Пам'ятка, що потрібно про це знати:

12:41 У Києві нейтралізували групу чеченських диверсантів на "швидкій" — частину з них розстріляли, інших затримали.

12:32 Українські військові терміново розшукують колону російської техніки, позначену літерою V, вона особливо небезпечна і рухається у бік Києва.

11:49 Українські військові відбили в окупантів Ірпінь! ЗСУ знищили вже 146 танків, 706 БМП та близько 4300 росіян.

11:21 На Сумщині російські танки розстріляли автобус із цивільними.

11:16 На Київщині все неспокійніше — у Бучі снаряд потрапив у багатоповерхівку, а у Києві стався вибух та пожежа на парковці.

11:01 Лукашенко записав звернення до Зеленського та українців, нахамив, визнав запуск ракет по Україні… та пригрозив третьою світовою.

10:48 Головнокомандувач ЗСУ показав, як "Байрактари" знищують колону техніки РФ у Херсонській області.

09:47 Україна готова до переговорів із Росією, але не у Мінську. "Варшава, Стамбул, Баку – ці міста ми запропонували Росії для переговорів, та й будь-яке інше місто, звідки не летять ракети в Україну", — заявив президент Зеленський.

Крім того, він звернувся до білорусів із закликом не підтримувати Росію.

09:31 Чеченці з Батальйону Джохара Дудаєва заявили, що воюватимуть проти Росії та Кадирова на боці України до кінця.

09:00 Білорусь досі не бере участі у війні проти України, ага. Учора Макрон півтори години переконував Лукашенка "кинути" Путіна, навіть назвав його у релізі президентом (а світ його не визнав), але бачимо, що сидітимуть вони з Путіним у Гаазі разом.

08:53 Володимир Зеленський звернувся до всіх громадян іноземних держав, які є друзями України. Усі, хто хоче приєднатися до захисту безпеки у Європі та світі, можуть приїхати й стати пліч-о-пліч з українцями проти загарбників XXI століття.

08:25 Фіксується пересування техніки окупантів за низкою напрямків. Чути вибухи у Запоріжжі. Також на повну потужність працює ворожа пропаганда — запустили фейк про взяття добровільно в полон майже півтисячі військових, але ніхто, звичайно, не повірить. У Харкові вже палять техніку коктейлями молотова та в результаті боїв.

08:00 Зранку ворожа техніка прорвалась до Харкова. Деяка розмістилась у дворах, деяка вже горить. Йдуть бої. Харків'яни, накиньте трохи коктейлів з вікон!

07:26 Коротко про ситуацію на фронтах

07:15 Декілька автомобілів росіян помітили у Харкові, там вночі йшли вуличні бої та були обстріли. Важливо! За три доби протистояння ми не втратили жодного облцентру, Київ — також стоїть, але всюди працюють диверсанти!

07:00 У КМДА оголосили, що ніч у Києві пройшла, в принципі, спокійною, хоча були сутички з диверсантами. А міністр оборони Рєзніков виступив із вкрай мотивуючою заявою. Дивіться самі:

06:00 Миколаїв, де вчора точились запеклі бої, повністю знаходиться під контролем ЗСУ, повідомляє мер. Слава Україні!

05:39 Ми звернули увагу, що дані про ліквідованого під Гостомілем кадирівського генерала Магомеда Тушаєва стали зачищати з мережі. Він був головою елітного полку чеченського спецназу, але всієї його "елітності" вистачило менше ніж на добу повоювати в Україні. І так буде з кожним — Росія не забирає трупи і робить вигляд, що таких людей не було взагалі.

04:16 Під час артилерійського обстрілу росіянами Харкова в суботу, 26 лютого, увечері снаряд потрапив у житловий 9-поверховий будинок, внаслідок чого загинула жінка похилого віку, а також обвалилися сходові прольоти з 2-го по 7-й поверхи. Крім того, було пошкоджено квартири на трьох поверхах.

03:31 Ємності та будівля з радіоактивними відходами у філії "Об'єднання Радон" в Києві внаслідок обстрілу росіянами не зазнали пошкоджень. Пошкоджено лише паркан підприємства, повідомили у Держслужбі України з НС.

03:15 Під час обстрілу Києва снаряди влучили у пункт захоронення радіоактивних відходів київської філії "Об’єднання Радон", повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.

"За попередньою оцінкою Держатомрегулювання, за межами санітарно-захисної зони, загрози населенню немає", — йдеться у повідомленні.

02:42 Канада рішуче підтримує заходи щодо виключення російських банків із SWIFT та обмеження можливостей російського ЦБ вести бізнес, заявив канадський прем'єр-міністр Джастін Трюдо.

"Наслідки дій президента Путіна проти українського народу будуть суворими", — написав він у своєму акаунті в Твіттері.

02:15 Вночі Харків сколихнув потужний вибух. За попередньою інформацією, вибухнув газопровід на Данилівці.

02:00 Чисельність сил Територіальної оборони ЗСУ станом на початок доби неділі, 27 лютого, становить уже 37 тисяч осіб, повідомив головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний.

01:45 У Харкові бої йдуть вже в межах міста, але наші тримають стрій. На своїй землі!

01:20 Мер Василькова уточнила, що горить нафтобаза. По місту нанесли серйозний ракетний удар.

00:50 Ракетний удар по Василькову, де майже добу йдуть бої з російським десантом. Вибухи чутно навіть у Києві. Також бомблять Харків.

00:45 Білорусь досі не воює з Україною, ага.

00:20 Захід відключає Росію від SWIFT, російські олігархи не зможуть користуватись коштами за кордоном. До речі, один з сценаріїв закінчення війни проти України — переворот у Кремлі. Ну ок — карлик кукухою поїхав, але поруч з ним люди, які могли б спокійно відпочивати на яхтах у Монако і кататися на лижах у Куршавелі, а тепер що? Білоруське море та ікра з баклажанів?

00:00 У Києві та околицях чути вибухи, — росіяни атакують. Влада попереджала, що саме в ніч на 27 лютого противник може задіяти проти українців все, що має.

Нагадаємо, що росіяни напали на Україну рано вранці 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: Путін намагається захопити Київ, армія РФ несе серйозні втрати в Україні".

Якою була обстановка 26 лютого – розписали погодинно у статті "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".