Війна - день 3: хроніки боротьби за Україну

Читать на русском
Автор
59405
Російські війська продовжують атакувати Україну Новина оновлена 27 лютого 2022, 05:32
Російські війська продовжують атакувати Україну

Боротьба України триває

Об’явлена російським президентом Володимиром Путіним Україні війна триває вже третій день. Українські воїни дають відсіч ворогу, проте бої точаться в багатьох регіонах та містах Батьківщини. Обстановка в Україні та світі стрімко змінюється: робляться заяви, вводяться санкції проти агресора, надається підтримка Українській державі.

В цьому матеріалі "Телеграф" публікував всю важливу та перевірену інформацію про відсіч російському ворогу за 27 лютого:

23:59 Ми вистояли! Попереду новий день битви з окупантом. Ключові події та битви 27 лютого слідкуйте тут.

23:51 Ми чекали підтвердження і отримали його — під Гостомелем наші котики навішали кадирівцям, ліквідували кадирівського генерала Магомеда Тушаєва, керівника елітного 141-го моторизованого полку нацгвардії Чечні. Слава Україні! Слава ЗСУ!

Магомед Тушаєв
Генерал елітних військ Путіна не провоював в Україні і дня

23:30 Сотні тисяч українців залишили свої домівки через вторгнення РФ. Чоловіки не можуть виїхати через воєнний стан, хтось вивозить жінок та дітей. Ось черга з наших біженців у Польщі. Чому ніхто не чув, коли ми попереджали, що Путін = Гітлер 21 століття?

23:09 Масований обстріл Харкова, очікується потужна атака на Київ. Тримаймося!

22:55 Окупанти готують наймасовіший обстріл Києва. "З усього, що є". Ховайтеся в укриття, брати та сестри! Ми переможемо!

22:15 Українці самотужки спалюють техніку окупантів по всій карті країни. Влада випустила деякі рекомендації, щоб робити це ефективніше!

21:34 У районі Нової Каховки ЗСУ збили російський військовий вертоліт. Як повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ, що опублікувало відео, зроблено це було з ПЗРК "Стінгер".

20:43 В свуботу українська авіація та сили протиповітряної оборони позбавили супротивника щонайменше 11 вертольотів та 7 літаків, а також завдали ударів по колоні ворожих військ та ешелону з ПММ.

20:37 Німеччина найближчим часом передасть на потреби ЗСУ першу партію зброї — засоби ППО та протитанкові гранатомети.

20:05 У Києві відновилися обстріли та нові бої. Наші красені артилерією накривають позиції росіян та скупчення техніки у районі Гостомеля. Йде битва за Миколаїв. Суми повністю наші! І наша буде вся Україна! Разом до Перемоги!

19:15 Звернення міністра оборони. Якщо коротко — вбивайте окупантів, ловіть диверсантів і паліть техніку та бензовози.

19:00 Всі сили фашистів кинуто на Київ.

Карта окупації України 26.02.2022

18:30 Латвія та Румунія закрили небо для російських авіакомпаній.

17:35 Під Херсоном окупанти розстріляли "швидку", яка везла пораненого

17:33 13 українських військових, які обороняли острів Зміїний, можуть бути живими

17:08 У Чорному морі російський корабель знищив власний бойовий літак

16:43 Для того, щоб ускладнити пересування російських військ, українською, компанія "Укравтодор" заявила про демонтаж дорожніх знаків на всіх автошляхах України.

16:36 Президент Польщі Анджей Дуда закликав прийняти Україну до Євросоюзу в "експрес-режимі".

16:26 На трасі Ізюм-Харків російські військові обстріляли автобус, у якому були мирні люди: є загиблий, багато поранених

15:49 Заява Михайла Подоляка: "Будь-яка війна неминуче завершується переговорами. Україна почула переговорну позицію, яку окреслили в Москві. Вони знають наш погляд на переговорний формат і нашу переговорну позицію. Тому їхні коментарі про те, що ми нібито відмовились від переговорів, це просто частина їхньої тактики. Вони намагаються завести переговори в глухий кут ще до їхнього початку. Ясно, що потрібен інший підхід. Переговори повинні базуватися на здоровому глузді і бути такими, щоб можна було напрацювати чесне рішення в інтересах людей і національної державності України. Своїм спротивом українці довели, що загнати нас в глухий кут – це нереалістична амбіція. Ну а брехню росіян про те, що нібито у їхніх сил був наказ зупинитися, спростовує сама реальність, яку бачив увесь світ у ніч на п'ятницю. І сьогодні вранці. Бої були жорстокими, максимально інтенсивними.

Президент Зеленський категорично на сприймає будь-які неприйнятні для України умови та ультиматуми. Тільки повноцінні переговори".

15.37 Німеччина "здалася": Росію офіційно відключать від SWIFT.

15:33 Туреччина нарешті закрила Босфор для проходу російських військових частин, а Німеччина погодилась відключити Росію від SWIFT. Дві важливі перемоги на дипломатичному фронті!

15:05 Росіяни вже запускають фейки про відмову України від перемовин. Україна завжди була готова до перемовин, але не на умовах агресора.

15:04 Фіксується значне переміщення ворожої техніки в бік Києва. Ціль номер 1 — взяти столицю. ЗСУ (і ми теж) впевнені, що цього зробити не вдасться. Чути вибухи в Одесі.

14:23 Миколаїв готується до кругової оборони.

14:02 Росіяни обстріляли Чернігів "Градами", постраждав житловий будинок.

13:12 ЗСУ завдали потужного авіаудару по російських колонах під Конотопом та Ніжином, загинуло багато окупантів. У районі Городні також знищили колону супротивника.

12:50 На Житомирщині збили літак РФ, а на Хмельниччині нейтралізували чотири ворожі ракети.

12:28 Авіація РФ розкидає дитячі іграшки, мобільні телефони, цінні речі. Все начинене вибухівкою. Найбільш активно такі дії зараз проводять на Сумщині, але зі вчора поодинокі випадки вже були зафіксовані у різних регіонах, тому обережними треба бути усім.

12:04 У Росії збираються закривати усі ЗМІ, які називають війну проти України війною.

UPD по ситуації з російським десантом на Львівщині: інформація виявилася недостовірною, українських військових прийняли за ворожих. Там працює лише наша авіація і наш десант.

11:49 Станиця Луганська, Кримське, Марківка тимчасово окуповані росіянами.

11:16 За оперативними даними, від рук загарбників в Україні загинуло 198 людей, з них 3 дітей, постраждали 1115 осіб, з яких 33 дитини, — Ляшко. Окупантів, нагадаємо, загинуло вже більше 3 тисяч.

11:04 Російський десант висадився на Львівщині біля Бродів, заявив мер Львова Садовий.

11:07 Кіпр не блокуватиме відключення Росії від SWIFT. Залишилось дотиснути Угорщину і ми нанесемо надпотужний удар.

10:59 Ще один снаряд впав у Києві та викликав велику пожежу в гаражах та складах Солом'янського району, дві людини загинули.

10:30 Під Києвом окупанти захопили склад з речами та переодягаються у оливкову та піксельну форми. Будьте обережні, відрізнити можна за характерним акцентом.

10:25 Метро у Києві зупинилося, станції працюють у режимі укриття.

09:09 За ніч у боях за Київ постраждали 35 людей, серед них двоє дітей, ситуація під контролем, але ворожі диверсанти ще є в місті, — Кличко.

08:57 Зеленський переговорив із Макроном, і Франція передала Україні зброю та обладнання.

08:35 На Лобановського у Києві влучили у багатоповерхівку.

Вибух на Лобановського у Києві 26.02.2022
Наслідки вибуху
Відео моменту вибуху

08:02 У Telegram створили аккаунт, у якого назва та фотографія ідентична з профілем президента України, і звідти йде розсилка повідомлень про капітуацію, – однак це фейк.

07:34 ЗСУ контролюють ситуацію на всій території України. Росія втратила вже близько 3,5 особи особового складу. Про це повідомляє радник голови ОП Михайло Подоляк.

07:29 Були поодинокі удари під Сумами, Полтавою, Маріуполем, із Чорного моря у бік України запустили крилаті ракети. Втрати ворога – 14 літаків, 8 вертольотів, 102 танки, 536 ББМ, 15 гармат, один "Бук".

07:11 Росіяни можуть прослуховувати WhatsApp, потрібно бути обережним під час використання цього месенджера.

06:54 Вже щонайменше 100 тисяч українців були змушені втекти з дому через війну, повідомляє генсекретар ООН Антоніу Гуттеріш.

06:47 Фото, від якого щемить серце, — діти ховаються серед ночі на станції метро "Площа Льва Толстого" у Києві.

06:35 У зоні ООС українці збили гелікоптер та штурмовик Су-25. Також збили Іл-76, а на вінницькому напрямі — Су-25. У Василькові та Києві продовжуються важкі бої, на "Берестейській" у столиці знищили російську колону з 2 авто, 2 вантажівок з боєкомплектом та танка. У Чорному морі корабель морської охорони прикордонників "Григорій Куроп’ятніков" атакував дрон – його успішно збили.

Тим часом повітряну тривогу оголошено у Рівному, Харкові, Львові, Червонограді, Вінниці, Умані. Також попереджають про можливі нальоти на Черкаси.

05:44 У районі Білої церкви Київської області збили російський літак Іл-76, — цю інформацію підтвердили джерела "Телеграфу".

05:00 Бої за авіабазу у Василькові продовжуються. Тим часом до України з Польщі прибула КОЛОНА З БОЄПРИПАСАМИ. Припускаємо, це саме та країна НАТО, про допомогу від якої вдень говорив міністр Кулеба.

04:30 На півдні Білорусі (за 32 км до кордону з Україною) зафіксували скупчення військ РФ — близько 150 транспортних вертольотів.

04:00 Атаку на в/ч на проспекті Перемоги відбили. Берестейського моста більше немає — його підірвали.

03:57 По військовій частині біля метро Берестейська нанесли удар з повітря, повідомив нам Антон Геращенко.

03:45 Точаться запеклі бої за Миколаїв. Чутно вибухи.

03:11 Серйозні бої йдуть за Васильків під Києвом. Там на КПП, за даними УП, російські диверсанти у формі патрульної поліції під'їхали на КПП і розстріляли наших бійців. Далі пішла вантажівка з десантом, якому вдалося частково висадитись на аеродромі. Нагадаємо, вночі у Василькові збили російський Іл-76 з десантниками, вертольоти та винищувач.

02:45 У Києві чути численні вибухи та постріли чергами з автоматичної зброї. У тому числі повідомляється про вуличні бої в районі метро Берестейська, Шулявська, а також біля Зоопарку.

2:12 Російська Федерація заблокувала резолюцію із засудженням її дій в Україні.

За проголосували 11 членів Ради безпеки ООН;

Утрималися – 3 (в т.ч. Китай);

Проти — 1 (РФ, як постійний член Радбезу ООН з правом вето).

2:03 У Василькові Київської області тривають запеклі бої: російські війська намагаються десантуватися та захопити місто.

01:10 Близько опівночі в районі проведення операції Об’єднаних сил на Донбасі зенітним ракетним комплексом С-300 Повітряних Сил ЗС України збито дві ворожі цілі – вертоліт та штурмовик Су-25 російських окупаційних військ, повідомляють у Командуванні Повітряних Сил ЗСУ.

00:54 Сили ППО ЗСУ збили ІЛ-76 із ворожим десантом на борту в районі Василькова (Київська обл.), повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та назвав це помстою українців за Луганськ 2014 року.

00:14 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на початок доби суботи, 26 лютого:

Регулярні війська ЗС РФ ведуть наступальні дії. Сили оборони України стримують ворога.

На цей час противник не досягнув поставлених раніше стратегічних цілей. Не маючи достатніх сил, він змушений передчасно ввести у бій додаткові підрозділи других ешелонів та резервів.

Ворог не полишає спроб оточити столицю України. Сили оборони Києва тримають позиції. Національна гвардія України здійснює охорону та оборону Вишгородської ГЕС, аеропортів та іншої важливої інфраструктури.

Крім того, у самому Києві взято під посилену охорону всі мости, об’єкти центральних тепломереж та інші об’єкти критичної інфраструктури, на дорогах встановили блокпости.

00:00 Президент України Володимир Зеленський записав нове звернення до громадян нашої країни. Президент попередив, що ніч на 26 лютого буде складнішою, ніж день. Зокрема, він попередив військових про те, що Росія задіє всі доступні їй сили, щоб зломити опір.

"Цієї ночі вони підуть на штурм", — сказав він і заявив, що Україна має вистояти, оскільки її доля вирішується саме зараз.

Події першого та другого днів війни ви можете переглянути в нашому матеріалі "Війна: Путін ввів війська до України, Росія наносить масштабні удари, ЗСУ героїчно тримають оборону".