Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч

Читать на русском
Автор
39357
Війна Росії проти України триває вже шостий день
Війна Росії проти України триває вже шостий день. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 1 березня

Україна зустріла весну 2022 року у стані війни, яку оголосив їй президент Росії Володимир Путін у ніч на 24 лютого. Боротьба українського народу за свою незалежність і вільне майбутнє триває вже шостий день. Українці чинять шалений спротив і знищують сотні танків та бронетехніки, десятки гармат, літаків та гелікоптерів, а також тисячі ворогів. Пройшов перший раунд перемовин з росіянами, який вони завершили авіа- та ракетними ударами по українських містах. Проте українці зупиняють ворожі армади і вже ясно, що легкої прогулянки у ворога по українській землі не вийшло.

У цьому матеріалі "Телеграф" збирав та публікував всю важливу та перевірену інформацію про відсіч агресору за 1 березня (оперативно стежити за тим, що відбувається, також можна на нашому каналі в Telegram за цим посиланням).

З подіями середи, 2 березня, можна зазнайомитись у нашому матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені і в помсту прасують міста України"

22:51 У Києві на Русанівці, у Вишневому, на Куренівці, у Боярці та Жулянах — бомбардування, було чути сильні вибухи, повідомляє Держпецзв'язок. Докладнішої інформації поки що немає.

22:21 Міжнародний Суд ООН проведе публічні слухання у справі "Україна проти Росії" 7 та 8 березня у Палаці миру в Гаазі.

21:41 У соцмережах з'явилося відео, на якому українські військовослужбовці ведуть полонених російських солдатів.

21:28 Тим часом акції Ощадбанку Росії впали практично до нуля.

21:15 Зеленський заявив, що якщо росія хоче проведення змістовних переговорів із нашою країною, то вона спочатку має припинити обстрілювати наші території.

21:12 Зеленський в інтерв'ю західним журналістам вимагає від НАТО виробити гарантії безпеки для України, якщо вона не вступить до військово-політичного союзу.

20:39 Центр протидії дезінформації при РНБО України вказав на канали в Telegram, які знаходяться під контролем спецслужб рф і поширюють дезінформацію.

20:03 Міський голова Києва Віталій Кличко звернувся до жителів столиці із закликом провести цю ніч в укриттях, після того, як російські війська завдали ракетного удару по телевізійній вежі.

19:22 Президент України Володимир Зеленський поговорив із президентом США Джо Байденом.

18:31 Європейський парламент проголосував "за" резолюцію, в якій закликав інституції Європейського союзу працювати над тим, щоб надати Україні статусу кандидата в ЄС, визнавши таким чином європейську перспективу України.

18:28 В наслідок обстрілу Київської телевізійної вежі у Шевченківському районі столиці попередньо загинуло 5 осіб та 5 осіб постраждало, повідомляють у ДСНС.

18:05 До території Запорізької АЕС під'їхала колона переляканих окупантів і… попросила палива. Місцеві послали їх слідом за кораблем.

17:55 Секретар РНБО заявив, що Україна може завдати превентивного удару по території Білорусі, "якщо так вирішить верховний головнокомандувач".

17:10 Серія потужних вибухів в Києві. Удар нанесено по телевишці в районі станції метро Дорогожичі. Також постраждало кладовище загиблих у Другій Світовій Війні Бабин Яр.

17:00 ОАЕ відмінив безвіз для України. Такий от удар в спину. Багато хто з наших співгромадян планував евакуюватись саме туди.

16:43 Китай досить обережно озвучує позицію стосовно війни. Зокрема, публічно наполягає на збереженні суверенітету України й готовий виступити посередником між Києвом та Москвою. І це при тому, що у КНР тісні контакти з Росією.

16:21 Відбувся перший на цій війні обмін полоненими. П'ятьох бійців тероборони обміняли на молодого росіянина.

15:13 Дипломати десятка країн покинули засідання Ради ООН з прав людини під час виступу Лаврова, протестуючи таким чином проти війни РФ проти України.

15:03 Україна нарощує поставки Байрактарів до України, заявив посол в Британії Вадим Пристайко.

15:00 Зеленський потужно виступив в Європарламенті — йому аплодували стоячи. Рада Європи почала розгляд питання членства України в ЄС.

13:17 Завали після вибуху у Харкові поховали щонайменше 10 людей, ще 20 постраждали. Місцеві жителі звернулися до росіян (обережно, багато матюків):

12:33 Удар ракетою з Білгорода по центральній площі Харкова — відвертий, нічим не прикритий державний тероризм і військовий злочин, заявив Зеленський.

Президент призначив на час війни професійного військового Миколу Жернова головою Київської міської військової державної адміністрації. Також він відкликав послів із Грузії та Киргизстану.

12:22 У Херсоні під приводом евакуації окупанти беруть людей у полон. Влада закликає не виходити з дому і не сідати ні в чиї машини.

11:29 У Херсоні окупанти влучили у житловий будинок.

11:23 Росіяни нарешті відчули санкції. Внє палітікі.

11:00 Всі виїзди з Чернігова заміновано. Місто готується до прориву окупанта. Велику кількість росіян покрошили на під'їздах.

10:35 З'являється інформація про переміщення колон з технікою та особовим складом у напрямку Києва. Над Макаровим помітили авіацію. Наразі місто готується до оборони.

09:43 На сьогоднішній день в Україні загинуло вже близько 5710 росіян, ще 200 взято в полон.

Крім того, знищено та пошкоджено ще по 29 літаків та гелікоптерів, 198 танків, 24 РСЗВ, 7 засобів ППО, більше тисячі одиниць броньованої бойової та автомобільної техніки, 2 катери, 60 цистерн с пальним, тощо.

09:15 За вчора мінімум 5 літаків окупантів знищено.

09:00 Аваков про вчорашній удар по Харкову з "Градів": "Там немає нічого, крім магазинів та тролейбусного депо".

08:40 Ракетний удар по центру Харкова. Головна площа мирного міста!

08:30 Харків, Херсон, Київ та інші міста України під нашим контролем.

07:30 Під ранок до взятого в кільце Херсона зайшли декілька росіян, без техніки. Просуваються з півночі.

07:20 CNN пише, що Білий Дім розглядає наступним кроком Росії збільшення кількості військ та техніки для блокування Києва з метою примусу України до капітуляції. Супутник тим часом засік колону російської техніки, що зайшла з Білорусі й рухається в напрямку столиці.

Колона російських війск рухається на Київ

06:22 Компанії General Motors, Volvo та Volkswagen зупиняють постачання машин до Росії.

05:58 Більш ніж 500 тисяч біженців покинули Україну з початку війни та виїхали до Європи, — заявляє заступник Генсека ООН Гриффітс.

05:48 Під ранок у Херсоні спостерігається затишшя, росіяни зайшли на територію аеропорту на північному-заході від міста.

04:41 Японія запровадила санкції щодо російських керівників, організацій та підприємств.

У список санкцій включені:

  • президент РФ Володимир Путін;
  • глава МЗС РФ Сергій Лавров;
  • міністр оборони Сергій Шойгу;
  • начальник генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов;
  • секретар Ради безпеки Микола Патрушев;
  • заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв.

Санкції вводяться проти 49 російських відомств, банків та компаній, серед них:

  • ФСБ;
  • ГРУ;
  • компанія "Сухой";
  • "РСК "МіГ";
  • держкорпорація "Ростех";
  • ЦБ РФ;
  • ВЕБ;
  • "Промсвязьбанк".

03:52 Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький: в Охтирці 28 лютого ворожа артилерія накрила військову частину. Продовжують діставати тіла з-під завалів. Працюють ДСНС, добровольці.

Загиблих багато. Наразі готують місця на цвинтарі − під 70 померлих українських бійців.

Дані наших 200х готуємо.

Але ворог теж отримує по заслузі.

Тіл росіян по місту було дуже багато, збираємо. Співробітники Червоного Хреста їх забирають додому.

03:22 На Сумщині керівники одного з державних підприємств разом із силами тероборони захопили ворожу техніку голими руками, повідомив голова ОДА Дмитро Живицький.

02:34 Держспецзв'язку України повідомляє про початок штурму російськими військами Херсона.

02:11 Заявку України на членство в Європейському Союзі зареєстровано. Процедуру розгляду розпочато, — голова представництва України при ЄС Всеволод Ченцов у твіттері.

01:24 Оперативна інформація станом на 24.00 28.02.2022 щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ:

  • противник втрачає наступальний потенціал, проте продовжує наносити вогневе ураження по військових та цивільних об'єктах і продовжує вести розвідку літаками КПС ЗС РФ, зокрема і з використанням повітряного простору Республіки Білорусь.
  • планує долучити найбільш підготовлені військові частини Республіки Білорусь, що завершують зосередження уздовж державного кордону України.
  • ситуація навколо Києва залишається напруженою. На Поліссі противник продовжує спроби відновити наступ в напрямку столиці.
  • Російські окупаційні війська застосовують тактику знищення інфрастуктури та нанесення ракетно-бомбових ударів по населених пунктах.
  • В акваторії Чорного моря, в зв’язку з несприятливими погодними умовами, проведення морської десантної операції у найближчу добу є малоймовірним. Більша частина корабельного угруповання Чорноморського флоту перебуває у пунктах базування.
  • На всіх напрямках підрозділи ЗС України за підтримки артилерії та БПЛА "Bayraktar ТВ2" утримують визначені рубежі.
  • Противник не досяг успіху на жодному з напрямків.

01:04 Протягом доби 28 лютого Повітряні Сили ЗСУ знищили п’ять ворожих винищувачів, колони броньованої техніки, колону з пальним, ЗРК, вертоліт та крилату ракету.

00:37 У Харкові, який 28 лютого зазнав сильних обстрілів, російські загарбники знищують підстанції. В результаті мирні жителі у низці районів сидять без води та електрики. Про це розповів мер міста Ігор Терехов.

00:29 Польща, Болгарія та Словаччина передають українській армії 70 одиниць Міг-29 та Су-25, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

00:01 Українські оператори відключили зв’язок окупантам, заблокувавши доступ телефонів з російськими номерами до своїх мереж.

Нагадаємо, що росіяни напали на Україну рано вранці 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: Путін ввів намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні".

Події 26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті "Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну"

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну"