"Український вибір Європи": Зеленський зірвав аплодисменти в Європарламенті (відео)

Читать на русском
Автор
3468
Очільник держави змусив слухати всю Європу
Очільник держави змусив слухати всю Європу. Фото president.gov.ua

Політик пояснив, що саме сьогодні виборюють українці

Президент Володимир Зеленський виступив на засіданні Європарламенту у вівторок, 1 березня. Він пояснив, чому для України настільки важливим є вступ до Євросоюзу та викликав бурні аплодисменти у присутніх політиків та дипломатів.

Про це повідомляє "Телеграф", наводячи повний текст виступу глави держави.

"Шановні присутні.

В останні дні я не знаю, як вітатися, тому що не можу казати "добрий ранок", "доброго дня" чи "добрий вечір". Не можу, бо щоденно для когось цей день точно не добрий. Щоденно для когось цей вечір – останній. І це абсолютна правда.

Я говорю сьогодні й зараз про своїх громадян, громадян України, які ціною свого життя захищають гідність, захищають свободу.

Я дуже радий, що те, що я зараз побачив тут, і те, що чув, – я радий цьому настрою. Об'єднавчому. Я радий, що ми об'єднали сьогодні всіх вас – країни Європейського Союзу. Але не знав, що такою ціною. І це трагедія для мене, трагедія для кожного українця, трагедія для нашої держави – така висока ціна. Дуже висока ціна. Тисячі загиблих людей. Дві революції. Одна війна. І п'ять днів повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Я не читаю сьогодні тексту з папірців, тому що папірці в житті моєї держави закінчилися. Все це – реальність. Всі ці загиблі люди. Все це – справжнє життя.

І знаєте, я вважаю, що ми віддаємо сьогодні за цінності, права, за свободу, просто за бажання бути рівними, такими самими, як ви, як кожна людина, – ми віддаємо наших найкращих людей. Найміцніших, найсильніших українців. Надзвичайних.

Ми дуже часто любимо говорити, що ми всіх переможемо. І я дуже радий, що зараз ви не тільки говорите про це, а бачите це. І ми точно всіх переможемо, я впевнений у цьому.

Є такий вислів "український вибір Європи" – те, чого ми прагнули, до чого йшли і йдемо. Я б дуже хотів, щоб сьогодні звучало у вас там, від вас до нас: "вибір Європою вже України". У мене є кілька хвилин поспілкуватися з вами, тому що такі невеликі в нас перерви через постійні обстріли та ракетні удари. Цей ранок був трагічним для всіх нас. Дві крилаті ракети – по Харкову. Місто, яке біля кордонів з Російською Федерацією. Там завжди було дуже багато росіян і завжди вони дружили, були дуже теплі відносини. Там понад 20 вишів, це місто, де найбільша кількість університетів у нашій країні. Молодь – яскрава, розумна, яка завжди збирається й збиралася на всі свята на найбільшій площі у нашій державі – площі Свободи. І це найбільша площа у Європі – це є правда – ця площа Свободи. Уявіть собі: зранку дві крилаті ракети – у площу Свободи! Десятки жертв. Ось така ціна свободи. Ми боремося просто за свою землю і за свою свободу.

І повірте мені, незважаючи на те, що зараз заблоковані всі великі міста нашої держави, ніхто в нашу свободу і в державу не зайде. Повірте мені, кожна площа із сьогоднішнього дня, хоч як вона називається, буде називатися площею Свободи. В кожному місті нашої держави. Ніхто не зламає нас. Ми сильні, ми – українці. У нас, ви знаєте, є бажання, щоб наші діти жили. Мені здається, що це чесно. Вчора 16 дітей загинуло. І знову Президент Путін скаже, що це якась операція і "ми б’ємо по військовій інфраструктурі". Де наші діти? На яких військових заводах вони працюють, на яких ракетах вони?! Може, вони в танках їздять? 16 дітей ти вбив!

Шановні присутні, у нас дуже вмотивований народ, дуже. Ми боремося за наші права, свободу, за життя. А зараз ми боремося за виживання. І це найголовніша наша мотивація. Але ми боремося й за те, щоб бути рівноправними членами Європи. І я вважаю, що сьогодні ми всім показуємо, що ми такі є. З нами Європейський Союз буди точно міцніший. Без вас Україна буде самотньою. Ми довели свою силу, довели, що ми, як мінімум, такі ж, як ви. Доведіть, що ви разом з нами. Доведіть, що ви нас не відпускаєте. Доведіть, що ви – дійсно європейці. І тоді життя переможе смерть, а світ – темряву.

Слава Україні!"

Варто зазначити, що виступ президент викликав справжні овації у європейських політиків та дипломатів.

Нагадаємо, що Україна вирішила подавати заявку на вступ до Євросоюзу за спеціальною скороченою процедурою. Відповідний документ уже підписано президентом Володимиром Зеленським та зареєстровано у Брюсселі. При цьому ідею щодо надання Україні статусу члена ЄС підтримало уже близько третини країн-учасників об'єднання.