Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені і мстяться, бомбардуючи міста України

Читать на русском
Автор
25877
Війна Росії проти України триває вже тиждень
Війна Росії проти України триває вже тиждень. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 2 березня

Ось уже йде сьомий день війни, яку оголосив Україні президент росії путін у ніч на 24 лютого. Українці чинять запеклий опір, знищують сотні танків та бронетехніки, гармат, десятки літаків та вертольотів, а також тисячі ворогів. Все частіше з’являються кадри з окремими російськими солдатами, що здавалися, або навіть цілими підрозділами таких. Міжнародна спільнота де країнами та альянсами, а де окремими компаніями продовжує запроваджувати санкції проти росії. А Євросоюз почав розглядати заявку України на членство у об’єднанні. Але успіхи українців не залишаються непоміченими у московському кремлі: озлоблені невдачами та втратами вороги цілеспрямовано обстрілюють з артилерії суто мирні житлові райони та населені пункти, де відсутня будь-яка військова інфраструктура.

У цьому матеріалі "Телеграф" збирав та публікував всю важливу та перевірену інформацію про відсіч агресору за 2 березня (оперативно слідкувати за тим, що відбувається, також можна на нашому каналі в Telegram за цим посиланням).

23:40 Звіт Пентагону – про війну в Україні:

• російські війська втратили темп в останню добу, але це не означає, що в їхньому розпорядженні не залишилося сил;

• росія не стягує жодних додаткових військ, щоб залучити їх до операції в Україні;

• ознак підготовки Білорусі до нападу не видно;

• ЗСУ зберігають значну частину бойового потенціалу.

22:59 У Міністерстві оборони України закликають мешканців до тотального опору окупантам: знищувати паливо, боєкомплекти, їжу, інженерну та ремонтну підтримку окупаційних військ.

22:40 Одну тисячу гривень, яку українці змогли отримати як бонус після вакцинації від коронавірусу, тепер можна витратити на будь-які покупки, повідомили у Мінцифри України.

22:26 У центрі Києва в районі залізничного вокзалу української ППО було збито російську крилату ракету, чиї уламки, що впали, і пошкодили згадану нижче теплотрасу, уточнив радник голови МВС України Антон Геращенко.

21:41 "Укрзалізниця" повідомляє про потрапляння під авіаудар будівлі Південного залізничного вокзалу в Києві.

"Російські терористи завдали авіаційного удару по Південному залізничному вокзалу в Києві, де відбувається евакуація тисяч українських жінок і дітей. Снаряд вдарив поблизу готелю Ibis, будівля вокзалу встояла і зазнала незначних ушкоджень. Інформація про постраждалих уточнюється", — йдеться у телеграм-каналі "Укрзалізниця" ".

21:30 Через влучення російської бомби в Києві в районі ЖД-вокзалу прорвало теплотрасу.

20:46 У Києві в районі Південного залізничного вокзалу пролунав сильний вибух. Раніше по Києву було оголошено повітряну тривогу.

20:34 На фоні чуток про плани Британії відбирати активи російських олігархів, Роман Абрамович вирішив продати ФК "Челсі". Цікаво що прізвище Абрамовича звучало в якості нібито посередника в перемовинах між Києвом та Москвою. Офіційного підтвердження ці дані не знайшли.

19:44 Щоб вирішити проблему отримання готівки та інкасації мережевих магазинів в умовах війни, у Національному банку України дозволили зняття грошей з карток через каси мережевих організацій.

19:30 Міністерство оборони Росії вперше визнало та назвало кількість власних втрат у війні.

19:21 Генеральна асамблея ООН прийняла жорстку резолюцію з вимогою до росії вивести війська з України.

18:35 Переговори між Україною і Росією НЕ стартували наразі, хоча таку інфу розганяють і тг-каналах.

17:59 Українські військові визволили Макарів Київської області!

17:43 У Росії готуються ввести військовий стан на сьомий день війни з Україною.

16:55 Член української делегації, голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія підтвердив, що переговори України та РФ відбудуться увечері другого березня.

16:38 У Коростені на Житомирщині обстріляли блок-пост, є загиблі та постраждалі.

16:13 "Іди на х*й! Слава Україні": звернення Ющенка до росіян порадувало українців.

15:58 Європейський Союз запровадив безпрецедентні санкції щодо Росії.

15:34 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк:

- У такій феєричній історії з "Януковичем, який у Мінську" важливими є кілька аспектів. Перший і ключовий: будь-яка згадка прізвища Янукович як якась "можливість" вкотре показує нам тотальне незнання РФ реальних настроїв в Україні. Повна відсутність розуміння, що за країна. Жодної об'єктивної аналітики у росіян ніколи не було — звідси такі вбивчі рішення. З цього ж ряду – пропагандистські розповіді про "масову зустріч російських танків квітами". Насправді, жодних, навіть одиничних "зустрічей" немає — тільки ненависть, найжорстокіше знищення цих самих танків і навіть масові спроби зупинити бронетехніку своїми тілами. Помилково сподівалися, що до них віднесуться по-доброму в країні, яка ненавидить будь-яких загарбників. Із цього ж низки впевненість російських еліт у тому, що у нас вулицями марширують стотисячні армії націоналістів. Коротше взагалі нічого не розуміють в Україні. Другий аспект цієї дивної історії полягає в тому, що Янукович — це ж абсолютний "політичний труп". Настільки давній аутсайдер із токсичною репутацією, що згадка його прізвища звучить навіть якось зухвало. Безперечно спровокує тільки ще більший опір. Як, до речі, і прізвища Медведчука із Мураєвим. Цілком негативні персонажі з мінусовою репутацією. Йдеться навіть не про тотальну відсутність менеджерських навичок та безприкладну дурість зазначених персон. А про їхню повну несумісність з українським контекстом.

14:49 Мінус два літаки і колона техніки: українські захисники нищать зброю окупанта

14:16 Голова Миколаївської області показав сімейні фото одного з окупантів: "Звертаюся до російських солдатів: У вас теж є сім’ї, їдьте до них… тут на вас нічого хорошого не чекає".

13:53 Євросоюз відключив великі банки Росії від SWIFT.

13:30 Свіже зведення від військових.

13:00 Президент Зеленський провів переговори з прем'єром Британії Борисом Джонсоном, розповівши про оборону України та скоординувавши дії щодо подальшого відбиття атаки агресора.

12:10 Перехоплена розмова російського цивільного корабля. Починають здогадуватись, що тут їх кришать на запчастини.

11:48 Щодо перемовин, які планувались на сьогодні, поки підтвердження немає.

11:40 З побережжя Одеси зафіксували ворожий корабель. В Херсоні ворожа техніка. В Енергодарі працівники АЕС заблокували проїзд ворожої техніки. В Конотопі терористи висунули ультиматум, але громада вирішила воювати.

А тим часом українські ЗМІ з посиланням на розвідку повідомили, що путін дістав з Ростова Януковича і планує "призначити" на посаду "президента України". Той ніби вже в Мінську. Що за дичина?

10:49 Керувати Черкаською та Одеською областями нині будуть військові.

10:35 В районі Баштанки на Миколаївщині котики виманили та помножили на нуль колону техніки окупанта.

Розбита колона техніки біля Баштанки
Металобрухт лишився стояти вздовж доріг

10:06 русня готує атаку на атомні станції. В Енергодарі готуються відбивати атаку на Запорізьку АЕС, також надійшла інформація про спробу висадки десанту у напрямку Южноукраїнська, де знаходиться ще одна "атомка".

10:05 Наші котики провели успішну атаку на Горлівку, яку з 2014 року контролюють бойовики. Поки відійшли, але шкоди завдали серйозної.

09:56 Втрати русні на українській землі. Наразі відомо, що намагаються набрати людей з країн середньої Азії, пропонуючи великі гроші.

Втрати росії у війні з Україною
6 тисяч трупів за 6 днів

09:16 Зеленський виступив із новим зверненням.

08:53 Росіяни знову завдали удару по Харкову — горить обласне управління внутрішніх справ та корпус університету ім. Каразіна на

Мироносицькій. Поруч знаходиться управління СБУ.

08:28 Як минула ніч у регіонах:

08:05 З'явилася свіжа обкладинка Charlie Hebdo.

07:56 Внаслідок обстрілу окупантів на Київщині загинула лікар-анастезіолог Марина Калабіна.

07:49 Внаслідок нічного авіаудару по Житомиру загинуло 2 людей, 16 травмовано, ще 12 дістали із підвалів напівзруйнованих будинків.

Житомир обстріл 2 березня
Наслідки удару по Житомиру

07:31 Росіяни зазнають великих втрат, але продовжують спроби закріпитись в Україні. Подекуди українські військові змогли відтіснити окупанта до кордону Росії.

07:01 Компанії ExxonMobil, Boeing, Ford вирішили згорнути співпрацю з росією, тоді як оператор "Північного потоку-2" швейцарська компанія Nord Stream 2 AG оголосила себе банкрутом.

06:14 Розвідка США дізналась, що через провальний бліцкриг в Україні та жорсткі санкції Заходу путін почав втрачати над собою контроль та зриватись на оточенні.

05:00 Президент США Джо Байден виступив у Конгресі. Там же була присутня посол України в США Оксана Маркарова, яку оплесками вітали члени Конгресу. Байден оголосив про закриття неба для російських авіакомпаній і також зробив низку важливих заяв щодо України.

03:00 на сьогодні в лікарнях Маріуполя знаходяться 128 поранених мирних жителів, повідомив мер міста Вадим Бойченко в ніч на середу.

02:35 Росіяни вже використали 80% накопичених перед вторгненням в Україну сил у зв'язку із чим зараз перебудовуються та готуються брати Харків. Як повідомляє New York Times, таку думку озвучив високопоставлений представник Пентагону.

01:41 На Сумщині по російським окупантам відпрацював БПЛА "Байрактар" ЗСУ.

"Знешкодили стоянку техніки близько 80 одиниць, з них половина – Град біля с. Пустовийтівка Роменського району. Поблизу с. Бішкін, по території понад 2 км. близько 100 одиниць техніки, в основному танки та БТР", — повідомляє голова ОДА Дмитро Живицький.

01:01 У Повітряних силах ЗСУ відзвітували про успіхи за минулу добу:

  • вертоліт;
  • літак;
  • чотири колони танків та броньованої техніки окупантів.

00:45 У Житомирі внаслідок авіаудару по приватному сектору за попередньою інформацією загинули четверо людей, зокрема дитина, повідомив радник голови Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко.

00:01 Російський агресор завдав нових авіа- та ракетних ударів по українських містах пізно ввечері у вівторок, 1 березня, повідомив радник голови МВС України Антон Геращенко.

"Обстріл у Житомирі. Удар по базі 95-ї бригади десанту. Після удару крилатою ракетою "Калібр" по базі 95 Бригади у Житомирі горять житлові будинки. Рятувальники рятують тих, кого можна врятувати", — пише він.

За даними Геращенка, "у Харкові завдано ракетного удару по танковому училищу, що на вулиці Полтавський шлях", де за попередньою інформацією детонував готівковий боєзапас.

Нагадаємо, що росіяни напали на Україну рано-вранці 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі " Війна: Путін ввів намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні ".

Події 26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: " Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну ".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті " Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну "

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну" .

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".