Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літакі і беруть пілотів в полон

Читать на русском
Автор
29994
Україна продовжує чинити серйозний опір окупаційним військам Новина оновлена 06 березня 2022, 03:49
Україна продовжує чинити серйозний опір окупаційним військам

Оперативно про головне 5 березня

Настав десятий день війни, оголошеної Україні та її народу кривавим диктатором володимиром путіним. Попри плани росії зломити опір українців за три дні, особливих успіхів окупаційні війська не продемонстрували, а ВСУ разом із добровольцями місцями навіть почали переходити у контрнаступ. Тим часом мирні міста продовжують зазнавати ракетних обстрілів та авіаударів, а окупанти показали, що не гребують використовувати навіть заборонені види озброєння та шантажувати світ ядерною катастрофою.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" інформував про найголовніші події, що сталися в Україні 5 березня. Головні новини 6 березня ми збираємо у трансляції: Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста.

Оперативно слідкувати за тим, що відбувається, можна також на нашому каналі в Telegram за цим посиланням.

23:40 Повітряні сили Збройних сил України підсумували втрати російської авіації з початку вторгнення.

"Загалом станом на 23:00 5 березня втрати авіаційної техніки російських окупаційних військ складають: 44 літаки та 44 вертольоти".

22:00 Washington post пише, що захід готує один зі сценаріїв для України, який буде полягати в евакуації президента Зеленського до Польщі, визнанні його урядом у вигнанні та довгою партизанською війною. Загалом ймовірність такого сценарію не нульова, однак для цього росіянам треба зламати опір населення (що наразі не є реальним). Така партизанська війна може продовжитись навіть роками.

Раніше Зеленський відмовився евакуюватись зі столиці і пережив вже мінімум три замахи на вбивство.

21:00 Сьогодні путін нібито з'явився на публіці, однак відео виявилось погано змонтованим. Навіть на цьому вкрали гроші.

20:00 Росія планувала влаштувати на заході нашої країни "Федеративну республіку Україну", куди хотіли включити Львівську, Тернопільську, Чернівецьку, Івано-Франківську та Закарпатську області. Схему розкрила СБУ та затримала російських агентів.

19:00 Надходить суперечлива інформація з Енергодару. Місцева влада каже, що росіяни пішли з міста, а наші співрозмовники серед працівників станції кажуть, що в місті багато кадировців, які зайняли адмінбудівлі.

18:00 Ситуація на тимчасово підконтрольних росіянами територіях для окупанта погіршується. Сьогодні масові протести у Мелітополі, Херсоні, Новопсковську завтра до них приєднається Каховка та Бердянськ. Ніхто не бажає бачити росіян на нашій землі. Те, що населення не готове миритися, — це добре. Тепер потрібний потужний військовий удар.

17:00 Українські війська знищили командира 247-го гвардійського десантно-штурмового полку, гвардії полковника Костянтина Зізевського, причому інформація надійшла з росії.

А в окупантів сьогодні нелітна погода — під Одесою збиті вже два ворожі винищувачі, ще один — під Миколаєвим. Це крім збитих раніше Су-25 у Чернігові та чотирьох вертольотів під Миколаєвом!

Тим часом на зв'язок із нашою редакцією знову вийшов високопоставлений російський силовик із ексклюзивною інформацією про те, що зараз у голові у смертельно хворого путіна.

16:00 путін виступив перед співробітниками "Аерофлоту", які з 8 березня припиняють усі міжнародні рейси. Нічого нового, але наведемо основні тези:

  • Нейтральний статус України потрібний, щоб країна не вступила до НАТО.
  • Якщо керівництво України продовжить робити те, що вони роблять, це поставить питання майбутнє української державності. І це буде цілком і повністю їх відповідальність.
  • Ключова вимога Росії до України – це демілітаризація.
  • Санкції, які вводяться проти Росії, схожі на оголошення війни.
  • Сподіваюся, що українська сторона позитивно відреагує на пропозиції РФ на переговорах у Білорусі.
  • Ядерні сили Росії були переведені на особливий режим після заяви глави МЗС Британії.
  • Росія розглядатиме запровадження безпольотної зони в Україні з боку будь-якої країни як участь у збройному конфлікті.
  • У спецоперації на Донбасі беруть участь тільки професійні військові, призовників немає жодного (ТУТ ОСОБЛИВО БРЕШЕ).
  • Перше, що зробили російські військові: знищили майже всю військову інфраструктуру України. Ця робота майже закінчена.
  • Якби Росія обмежила військову операцію лише Донбасом, то українські сили постійно б отримували ресурси.
  • Операція йде так, як і запланував Генштаб (тобто "помститися" за 13-14 тисяч загиблих на Донбасі путін вирішив поклавши 10 тисячами своїх військових — цілком логічно).

15:00 Росіяни розбомбили спорткомплекс ХНУ ім. Каразіна "Уніфехт" у Харкові.

А пілоти збитого під Черніговом Су-25, як виявилось, раніше бомбардували Сирію.

У Миколаївській області тим часом збили вже 4 вертольоти рф, при цьому три з них збив один і той же морпіх.

У Миколаївській області збили 4 вертольоти Росії
Один із збитих вертольотів

Пропагандист Соловйов залишився без вілл в Італії.

14:00 Спецборт Іл-96 з парку путіна летить до Вашингтона з Пітера, — офіційно стверджується, що літак летить забирати дипломатів, проте українці підозрюють, що плануються переговори зі США.

У центрі Києва вбито учасника переговорів з росією Дениса Кірєєва: ходять чутки про держзраду.

У Мелітополі мітинги проти окупації рф.

13:00 Евакуація населення з Маріуполя переноситься, — російська сторона не дотримується режиму тиші і продовжила обстріл міста та околиць. Також росіяни обстріляли Суми.

Під Черніговом збили ворожий Су-25, пілоти катапультувалися, але одного з них на прізвище Красноярців упіймали, другому майору Криволапому пощастило менше, він загинув на місці.

Жителі Херсона на мітингу частково вигнали росіян із міста.

12:00 Зеленський записав нове звернення. Якщо коротко, то росіяни зазнають втрат, яких не бачили й у найстрашнішому сні, і вже є домовленості про передачу Україні десятків мільярдів доларів після закінчення війни на відновлення.

Танки рф пішли на кульбакінський аеропорт під Миколаєвом.

Росіяни обстріляли залізничні колії під Ірпенем, через що зірвався евакуаційний рейс.

Наслідки обстрілу під Києвом
Наслідки обстрілу під Києвом

11:00 Росіяни завдали авіаудару по Білій Церкві, постраждало 20 житлових будинків. Також нанесли авіаудар по Житомирському бронетанковому заводу, поранено двох людей.

Наслідки удару по Білій Церкві
Наслідки удару по Білій Церкві

PayPal більше не працює з росією.

Українські військові збили військовий вертоліт рф.

10:00 Росія втратила в Україні вже понад 10 тисяч людей, у Маріуполі відкривається евакуація населення, ще гумкоридор відкривають у Волновасі. У Херсоні знищують "гуманітарку" Росії і починають проукраїнські мітинги. У тероборону Києва вступив екс-депутат держдуми Росії Ілля Пономарьов.

Окупанти захопили мерію в Енергодарі, але бояться українців більше за путіна, — заявляє мер.

09:00 З'явилося свіже звернення Резнікова:

По Великодолинському під Одесою завдали авіаудару, там був стратегічний об'єкт, обійшлося без жертв. Росіяни проникли в Енергодар і закрилися в мерії, влада шукає інше місце для роботи, ситуація контрольована.

08:00 Системи протиповітряної оборони України збили вже щонайменше кожен дев'ятий літак та вертоліт росії. Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що війна пішла не так, як розраховував путін, і Україна виграє.

07:00 BBC, CNN, CBC, ABC, Bloomberg припиняють роботу в росії. Samsung тимчасово припиняє постачання телефонів та чіпів до рф. Також відносини розривають Panasonic та Cisco.

Окупанти деморалізовані, бо їх б'ють не лише ЗСУ, а й мирне населення, і тому тікають, самі здаються у полон, а найвідчайдушніші безчинствують та вбивають людей, використовують жінок та дітей як "живий щит". На деяких напрямках ворог відступає з втратами, але деталей не можуть розкрити, "щоб не зірвати задумане".

06:00 Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що є країни-члени НАТО, які готові допомогти Україні з контролем повітряного простору. Мова про постачання бойової авіації та засобів ППО.

05:00 Західні ЗМІ пишуть, що за словами чиновників зі США та НАТО, росія незабаром може поміняти тактику та розпочати масовані обстріли українських міст, які продовжуватимуться "до їхньої здачі"

03:00 Запорізька АЕС залишається у руках України, але ворог контролює периметр, повідомив радник голови МВС Вадим Денисенко.

02:00 У Генштабі розповіли, як йдуть справи з відбиттям російського вторгнення

01:00 Кулеба слідом за Зеленським розкритикував НАТО за нерішучість.

"Це та слабкість, за яку Альянс, на жаль, розплатиться. На жаль, тому що зараз через цю слабкість та нерішучість постраждають українці, але ми все одно залишаємось сильними та продовжуємо працювати на двосторонньому рівні", — сказав він.

Нагадаємо, що росіяни напали на Україну рано-вранці 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: Путін намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні".

Події 26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті "Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені і в помсту прасують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни"

А про події за 4 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками"