В Україні досі поширюють путінський фейк, що росія напала на нас через "защіту" російськомовних - Сергій Сидоренко

Читать на русском
Автор
1581
В Україні досі поширюють путінський фейк, що росія напала на нас через "защіту" російськомовних

Головний редактор сайту "Європейська правда" Сергій Сидоренко пояснив, чому не варто звинувачувати людей, які ще не встигли перейти на українськк мову

Жахає те, що є друзі, які після 8 років війни продовжують поширювати путінсткий фейк про те, що росія напала на нас через защіту російськомовних.

І через це — оголошують ворогами усіх, хто десь щось скаже російською.

Очевидний же нонсенс, який суперечить українським реаліям (хто скаже, що у нас притісняли російськомовних — розфренджуйтеся відразу, далі можете не читати!). Утім, цю маячню роспропаганди повторюють цілком патріотичні, принаймні на словах, люди.

Я теж вважаю, що зараз у публічній сфері ТРЕБА переходити на українську. Бо це справді важливо. (Сам я зробив це ще на початку війни, в десь 7 років тому, але мені, як білінгву, було легше). Нині тішуся від того, що дедалі більше людей це роблять. Нарешті цей процес стає масовим та, ключова деталь, ЩИРИМ!

… Але потім бачу у фб черговий допис, який написаний чітко за російською методичкою. Де тих, хто ще не завершив перехід, чи ще не дозрів, а заодно й тих, хто десь говорить російською з рідними чи в побуті — оголошують ворогами. Прирівнюють тих, хто сказав/написав слово російською — до прибічників РФ та солдат армії x..ла.

Тобто замість того, щоби підтримати тих українців , хто зараз саме робить цей важливий крок, і не завершив перехід, а також переконувати, заохочувати тих, хто цього не зробив — оголошують ворогами і одних, і інших. Публічно оголошують про їхнє викреслення з лав української політичної нації. Але водночас немов "дають шанс виправитися", нуну.

От тільки ефект виходить равно протилежний. Репресивний стимул тут не працює, він зневірює. Щира зміна свідомості і щирий перехід за таких умов, певно, неможливий. Тому я не здивований, що вже бачив пости опору від тих, хто не розуміє свого очернення…

Спроби пояснити "вороготворцям", що вони роблять шкоду, найчастіше лишаються без ефекту. Вони не чують. Хоча серед них є медійники та комунікаційники…

На щастя, інших постів у моїй стрічці більше. Тих, хто повідомляє, що перейшов на українську. Тих, хто пояснює іншим важливість цього кроку.

Однак на цьому фоні щодня бачу черговий пост кров-з-очей. Прошу, не треба так. Давайте єднатися, а не розділяти штучно українську націю. І тим більше не треба хейтити тих, хто говорив іншими мовами зі своїми найдорожчими людьми, кому мама співала колискові не українською мовою. Вони і зараз мають повне право говорити побуті угорською, польською, російською, болгарською, кримсько-татарською.

Підкреслю: багатьом з них це не заважає бути патріотами України часом навіть більшою мірою, ніж їхні хейтери.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.