Кремль програв, але намагається диктувати свої умови, використовуючи три важелі тиску

Читать на русском
Автор
4565
Ядерка залишається улюбленою загрозою Кремля
Ядерка залишається улюбленою загрозою Кремля. Фото telegraf.com.ua

Генерал армії України, ексочільник Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розповів про те, як путін намагається приховати свій програш в Україні

Останнім часом активізували переговори з іншими державами. У тому числі з США — тут показова бесіда 13 травня глав міноборони рф і Штатів.

Думаю, путін розуміє, що подальша війна ще більше налаштовуватиме весь світ проти росії. І прискорено вести останню до занепаду, краху. У короткостроковій перспективі — економічного, у довгостроковій — і військового. А тому путін шукає вихід із ситуації, в яку загнав себе і свою країну. Але вийти хоче, підписавши зі світовими лідерами якусь угоду про гарантії безпеки, про новий світопорядок. З урахуванням інтересів росії.

Попри стратегічну поразку, якою стала для росії відкрита війна з Україною, Кремль намагається диктувати свої умови. І використовує зараз для цього три важелі тиску.

Перший — війна в Україні з можливим розширенням її кордонів на Придністров’я та загалом усю Молдову, на країни Балтії тощо.

Другий — застосування на якомусь етапі ядерної зброї.

Третій — вступ всякого роду псевдореспублік до складу рф.

Крім того, тією чи іншою мірою використовується енергетичний та продовольчий шантаж.

Думаю, що переговори будуть. Щоб заявити російському суспільству, що "спецоперація" досягла успіху. І щоб спробувати домогтися перегляду світопорядку.

Але реально ми, гадаю, побачимо програш путіна. Тому що війська з України йому доведеться виводити. І не так отримувати, як давати гарантії безпеки. При цьому занепад росії продовжиться. Втративши до третини складу ефективної армії (техніка, жива сила, ракетні засоби), путін значно послабив і свою позицію, і позиції рф загалом. У всіх сенсах — військовому, економічному, дипломатичному, геополітичному.

Якщо ж путін продовжить залишатися недомовноспроможним, почне ставити нездійсненні умови для переговорів (наприклад, визнання Криму російським), на нас чекає затяжний сценарій війни. З нарощуванням ресурсів України, завдяки допомозі ззовні, а також зростання тиску на росію. Що наближатиме крах і путінського режиму, і росії як такої.