Звільнення Херсона: що воно змінить на фронті і до чого потрібно бути готовим - Ігаль Левін

Читать на русском
Автор
1680
Херсонська область
Херсонська область. Фото wikimapia.org

Ізраїльський офіцер, лейтенант Армії оборони Ізраїлю, військовий аналітик

Які нові виклики чекають на Україну після звільнення Херсона

Російський міністр оборони Сергій Шойгу та командувач окупаційних військ в Україні Сергій Суровікін заявили вчора, що починається виведення російського угруповання військ з міста Херсона. Очевидно, що цій публіці довіри немає жодної, але я нагадаю, що це не Україна підлаштовується під їхні заяви – це їх заяви є реакцією на дії України.

А дії ці дуже прості та зрозумілі. ЗСУ продовжують реалізовувати свою операцію зі звільнення всієї Херсонської області та Херсона зокрема. Операція ця проходить успішно, і які б підступи та хитрі ігри не намагався вести ворог, визволення міста — це лише питання часу.

Звільнення Херсона – це дуже важливо. Але справедливо визрівають питання: що це змінить на фронті і до чого потрібно бути готовими? Спробуємо розібратися.

Перше – вивільнення російських військ. Причому це не просто війська, а кадрові та професійні підрозділи. Йдеться про частини морської піхоти та десантників. Це близько 10 тисяч (можливо, більше) солдатів. Росія отримає не тисячі недосвідчених та невмотивованих мобілізованих, а тисячі людей, загартованих у багатомісячних боях у степах Херсонщини. Цю силу ігнорувати не можна. Їх, напевно, перекинуть на Запорізький напрямок і на східний фронт.

Добра новина тут у тому, що вивільняються й українські підрозділи. Так, безперечно, деякі сили залишаться в Херсоні і вздовж берега річки — плюс тилові частини, але решту бригад і батальйонів буде можливість перекинути як на східні, так і північні рубежі України. До того ж загрозу з боку армії Білорусі ніхто не відкидав.

Друге – розпочнуться регулярні обстріли Херсона. Місто за фактом стане прифронтовим. Ворог зможе бити по ньому не лише з артилерії, а й навіть з мінометів. Це все – велика небезпека для цивільного населення та постійна тривога та ризики для українських захисників.

Третє – ЗС РФ отримають досвідчених солдатів або майбутніх молодших командирів. Не секрет, що у росіян все максимально погано з молодшими командирами: їх просто нема. Нема того, хто міг би готувати сотні тисяч мобілізованих, і немає тих, кого можна було б поставити командувати відділеннями, взводами та ротами.

Ті кадрові російські військові, що довгими місяцями вели бойові дії в степах Херсонщини, мають досвід і розуміння, як воює ЗСУ. Їх уже можна призначити як командирів відділень або після прискореного офіцерського курсу командирами взводів і рот. Так, якість таких командирів буде гіршою, ніж в українців, які проходять командирські курси на Заході. Не варто забувати і про відсутність мотивації та гнучкості у ЗС РФ. Але все одно навіть такий півзахід здатний посилити окупаційні сили.

Так чи інакше, звільнення Херсона стане важливою подією у цій війні, великою перемогою ЗСУ та черговою ганьбою ЗС РФ. Але ми все одно маємо пам’ятати про вищеописані фактори. Обізнаний – значить, озброєний.

Джерело: Фейсбук-сторінка Ігаля Левіна

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.