Аномально тепла зима: вчені назвали причину катаклізму

Автор
Аномально тепла зима: вчені назвали причину катаклізму

Аномальна погода встановилася через зміни клімату і незвичайні умови в Арктиці.

Зона низького тиску над Арктикою не дає вітрам переміститися на південь

Вчені пояснили аномально теплу зиму в Європі і США. Незвичайна погода пов'язана з аномально низьким тиском на Північному полюсі, через який холодні вітри не можуть пробратися на південь, повідомляє Bloomberg.

На даний момент температура в США на 3 градуси Цельсія вища, ніж в середньому в ХХ столітті. Якщо цей тренд збережеться до 29 лютого, коли закінчиться календарна зима, вона стане найтеплішою за 141 рік спостережень.

Минулий місяць став найтеплішим січнем в історії спостережень в Європі: температура була на 3,1 градуса вищою, ніж середня. На території Росії, Скандинавії і Канади температура була на 5 градусів Цельсія вищою за норму.

Ця зима не повинна була бути такою теплою: осінні тенденції показували, що Арктика має "відпустити" холод. За прогнозами метеорологів, зима повинна була бути більш суворою, ніж у минулому році. Але цього не сталося.

Система тиску, що отримала назву "арктична осциляція", схильна до коливань, посилюючи і послаблюючи вітри. Але, за словами метеорологів, подібний вплив не буває таким сильним і не триває так довго.

Чому так сталося, досі залишається загадкою для вчених, яку вони прагнуть розгадати. Ймовірно, це пов'язано зі змінами клімату, оскільки чотири найтепліших січня спостерігалися в останні чотири роки.

Звичайно, над Арктикою утворюється великий резервуар холодного повітря. Система тиску, яка розташовується над Північним полюсом, коливається між високим і низьким тиском, посилюючи і послаблюючи вітри. Коли вони слабкіші, холоду вдається "втекти".

Вияснили, чому зимав цьому році тепла

Але цьогоріч цього не сталося.

У лютому температура в Антарктиді піднялася до рекордних значень. Термометр аргентинської станції зареєстрував дані у 18,3 градуси Цельсія, що на цілих 0,8 градуса вище за попередній рекорд.