"Укренерго" вважає висновки Держаудитслужби необґрунтованими, непрофесійними та іноді абсурдними - Кудрицький

Читать на русском
Автор
1344
Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький
Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький

Висновки ДАСУ щодо "Укренерго" зовсім не схожі на аудит, це більше схоже або на якусь профанацію, або на якусь атаку, каже голова компанії Володимир Кудрицький

Висновки Держаудитслужби України (ДАСУ) після аудиту ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" є необґрунтованими і непрофесійними, тому оператор оскаржує результати цього аудиту в суді.

Про це заявив в інтерв’ю БізнесЦензор голова "Укренерго" Володимир Кудрицький і пояснив, чому в операторі вважають необґрунтованими, а, місцями, й абсурдними, висновки ДАСУ. "Наприклад, озвучена ДАСУ цифра в 68 мільярдів гривень якихось неефективностей, порушень і так далі. З них 36 мільярдів — я зараз не жартую — назва рядка в балансі нашої міжнародної звітності, вона здалася їм неправильною", — навів приклад він.

Кудрицький пояснив, що у балансі є рядок, який називається "ефект корпоратизації". Це ефект, який "Укренерго" відображає в балансі, бо коли оператор корпоратизувався, держава не передала йому все майно, адже магістральні мережі не підлягають передачі у власність згідно закону. А на балансі в "Укренерго" воно рахується і обліковується.

"Три роки міжнародні аудитори нам все підтверджували. На Лондонську біржу в лістинг ми вийшли. Але ДАСУ краще знати. І вони сказали, що ця назва неправильна. Вона не відповідає українським стандартам бухгалтерської звітності. І ми її поміняли. Але вони все одно написали 36 мільярдів гривень якихось примарних порушень. І це, по суті, дискредитує весь їхній звіт", — пояснив голова ПрАТ.

Він також прокоментував інші 32 млрд грн, які ДАСУ зарахувала до порушень і т.д.

"Ще 12 мільярдів – це те, що ми боргуємо Гарпоку. Ще близько 15 мільярдів ми боргуємо учасникам на балансуючому ринку. Тобто, на думку ДАСУ, наше "порушення" в тому, що нам боргують 27 мільярдів, а ми через це боргуємо 15 мільярдів. Висновок, який у звіті зробило ДАСУ: "Укренерго" неефективні", — розповів Кудрицький.

Він додав, що у Світового банку і всі партнерів з МФО результати тендерів "Укренерго", контракти і платежі погоджують.

"Врешті-решт ми залишилися один на один з неефективностями, які порахувала ДАСУ, мільйонів на 50 гривень. Частина претензій – це ми неправильно порізали плитку для облаштування адмінбудинку. Можна було порізати краще. Ще декілька мільйонів гривень – виплати наглядовій раді", — додав керівник компанії.

Він констатував, що діяльність і висновки ДАСУ зовсім не схожі на аудит. "Я говорю це як сертифікований аудитор з Британського інституту аудиторів АССА, а також сертифікований аудитор Інституту внутрішніх аудиторів США СІА. Це нічого спільного з аудитом немає, це більше схоже або на якусь профанацію, або на якусь атаку. Саме тому, що ми вважаємо висновки ДАСУ необґрунтованими, непрофесійними та іноді абсурдними, зробили так, як рекомендує очільниця ДАСУ пані Басалаєва — оскаржуємо результати аудиту в суді", — підкреслив Кудрицький.