Про кондиціонер і не згадаєте: як використовувати вентилятор для охолодження у спеку

Читать на русском
Автор
2786
Вентилятор може створити комфортні умови
Вентилятор може створити комфортні умови. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Дізнайтеся, що зробити, щоб вентилятор охолоджував кімнату у спекотні дні

Кондиціонери вважаються найкращими засобами для охолодження у спекотні дні. Але вони споживають багато електроенергії та доступні далеко не всім. Замінити прилад можна вентилятором. Хоча і вважається, що цей прилад тільки переміщає гаряче повітря кімнатою, при вмілому використанні він зможе подарувати прохолоду. До того ж можна придбати вентилятор, який зможе працювати від повербанка. А це означає, що охолодити приміщення можна буде навіть за умови відключення електрики.

Як змусити вентилятор працювати ефективно

Вентилятор стане порятунком під час спеки, якщо створити для цього умови. Необхідно дотримуватись кількох простих правил, які не дадуть кімнаті сильно нагрітися. Тоді вентилятор зможе знижувати температуру повітря.

1. Обов’язково регулярно провітрюйте приміщення. Бажано робити це вночі, коли температура на вулиці трохи опускається, та вранці, коли ще не спекотно.

2. Закривайте вікна щільними жалюзі або шторами, за потреби повісьте на вікна термоплівку.

3. Забезпечте хорошу циркуляцію повітря в приміщенні та намагайтеся не включати пристрої, які протягом дня сильно нагріваються. До таких належать не лише духовка, а й настільний комп’ютер.

Куди поставити вентилятор у спеку

Якщо ви придбали якісний вентилятор, але пристрій не рятує в спеку, переконайтеся, що обладнання розміщено правильно.

Хорошим місцем для вентилятора стане центральна частина кімнати. Як правило, вона не дуже нагрівається. Це сприятиме поширенню прохолодного повітря по всьому приміщенню.

Не слід розміщувати вентилятор впритул до стіни, а потік холодного повітря бажано спрямовувати у бік дверей, вікна чи коридору.

Вентилятор невеликого розміру або настільний вентилятор найкраще розміщувати на шафі або іншій поверхні на висоті 1-1,5 метра від підлоги. Потік повітря має бути спрямований униз, туди, де температура найнижча. Якщо дмухати на підлогу, холодніше повітря підніметься.

Переконайтеся, що в зоні роботи вентилятора немає меблів, штор, перегородок та інших перешкод, які порушуватимуть потік і циркуляцію холодного повітря в приміщенні, що охолоджується.

Увечері та рано вранці, коли повітря на вулиці прохолодніше, помістіть вентилятор на підвіконня або біля вікна і направте його назовні, щоб позбутися теплого повітря всередині. Також відкрийте інше вікно, щоб впустити свіже та прохолодне повітря всередину.

Не спрямовуйте потік повітря прямо на себе. Це швидко принесе полегшення, але як тільки ви переміститеся трохи далі від вентилятора, стане ще спекотніше.

Для охолодження великих кімнат варто придбати два або навіть три вентилятори.

Раніше "Телеграф" розповідав, як захистити гаджети від перегріву. Прості поради допоможуть зберегти техніку в робочому стані.