Поради допоможуть пережити будь-які блекаути: як зробити так, щоб інтернет працював під час відключень світла

Читать на русском
Автор
1569
Відключення світла в Україні
Відключення світла в Україні. Фото Колаж "Телеграф"

Завдяки цьому ви постійно будете на зв'язку

Відключення світла знову повернулися у реальність українців. Але виникає питання, як при цьому працювати та залишатись постійно на зв'язку.

"Телеграф" з посиланням на Vikna розповість, як під’єднатися до Wi-Fi навіть тоді, коли в будинку немає електроенергії. В цьому випадку можна обійтись без дорогих приладів.

Технологія GPON

За допомогою технології Gigabit Passive Optical Network можна користуватися домашнім інтернетом. Треба лише під’єднати свій роутер та оптичний термінал до повербанку. Так ваша мережа може працювати без електроенергії до 12 годин.

Усе завдяки тому, що провайдери підтримують живлення систем генераторами. Тому доступ до Wi-Fi буде навіть тоді, коли у вашому будинку вимкнули світло. Залишиться лише правильно під’єднатися.

Як користуватися інтернетом без світла

Спершу переконайся, що у твою квартиру заведене оптоволокно та є оптичний термінал. Зазвичай усе це кожен абонент отримує від провайдера при підведенні інтернету.

Щоб під’єднатися до мережі, з’єднай свій оптичний термінал та роутер із додатковим блоком живлення. Це може бути павербанк чи маленький генератор.

Отриманий пристрій ти можеш застосувати у трьох сценаріях:

  • щоб користуватися тільки домашнім інтернетом;
  • щоб одночасно використовувати Wi-Fi та заряджати ноутбук;
  • щоб одночасно використовувати Wi-Fi та заряджати стаціонарний комп’ютер.

Провайдери зазначають, що при першому сценарії бажано не перевищувати час у шість годин користування, при другому — чотири години, й при третьому — дві години.

Отож від того, який сценарій ви оберете, залежатиме час користування, адже чим більше пристроїв, тим більшої потужності вони потребують. Також для кожного сценарію інструкція використання трохи відрізняється.

Треба тільки Wi-Fi

Щоб почати використовувати свій роутер без світла, стандартно підключіть павербанк до оптичного термінала та Wi-Fi-роутера.

Для цього знадобиться:

  • два USB-проводи DC розміром 5,5 мм х 2,1 мм;
  • два павербанки: один для роутера, інший для оптичного термінала. Якщо ви маєте дроти з підвищенням напруги, то все працюватиме і з одним павербанком.

Скільки часу ви отримаєте?

Від потужності портативної батареї залежить, скільки часу ви зможете використовувати WiFi. Наприклад, якщо з’єднати кабель USB DC 5,5 мм х 2,1 мм 5V 90 см з пристроєм безперебійного живлення на 5200 mAh, то працюватиме система від двох до чотирьох годин.

Щоб час роботи був більшим, до шести годин, можна використовувати аналогічний комплект з потужнішим павербанком від 20 000 mAh або взяти пристрій безперебійного живлення (UPS) на 400 ВА.

Усі інші сценарії відрізняються лише потужностями пристроїв безперебійного живлення, адже додаткова підзарядка девайсів потребує більше енергії.

Треба Wi-Fi та живлення для ноутбука

Щоб одночасно заряджати пристрій та використовувати мережу від двох до чотирьох годин, можете використати живлення на 800 ВА. Для шестигодинної роботи вам знадобиться UPS від 850 ВА. Пристрій таких потужностей має три й більше розетки, до яких можна під’єднати всі девайси.

Потрібен інтернет для роботи на стаціонарному комп’ютері

Для роботи близько двох годин при такому сценарії можна використовувати пристрій безперебійного живлення на 1500 ВА.

Якщо хочете, щоб усе працювало близько чотирьох годин, то треба купувати безперебійник з більшою потужністю, від 3000 ВА.

Ціна підключення до домашнього Wi-Fi, коли немає світла, залежатиме лише від того, якої потужності пристрій безперебійного живлення ви придбаєте.

Раніше "Телеграф" писав про шість моментів, на які треба звернути увагу при виборі повербанку.