Обережно, шпигуни: як дізнатися, що за вами стежать за допомогою мобільного

Читать на русском
Автор
1821
Дізнатися про прослуховування дуже легко
Дізнатися про прослуховування дуже легко. Фото Freepik

Ви без проблем "приберете" будь-яке стеження

Важко уявити своє життя без мобільного телефону. Він практично у кожного і неможливо вести без нього ні робочі, ні особисті справи.

При використанні цього гаджета у багатьох періодично виникають побоювання, чи не прослуховується його мобільний телефон. Як зрозуміти, чи прослуховується телефон, пише "Главред".

Як зрозуміти, що мобільний телефон прослуховують

Навряд чи ви дізнаєтесь, що прослуховування ведуть спецслужбу. Однак кілька простих способів можуть вказувати на "шпигунство" з боку:

  • перешкоди під час дзвінків — різні клацання, луна чи гудки можуть свідчити про перехоплення, чи запис розмови;
  • дивні текстові повідомлення із незрозумілими символами;
  • різке збільшення споживання даних у Мережі;
  • швидке розрядження батареї;
  • мобільний телефон став гальмувати чи "жити своїм" життям;
  • телефон без заряджання та використання стає теплим на дотик.

Необхідні комбінації, щоб дізнатися про прослуховування телефону

  • код *#21# допоможе з’ясувати, чи не увімкнено переадресацію смс, дзвінків або інших ваших даних. Якщо така переадресація є, на екрані з’являться конкретні дані, куди йде вся інформація;
  • комбінація *#62# покаже, куди йде перенаправлення всіх телефонних дзвінків, смс та даних, якщо до вас не змогли додзвонитися. Вона встановлюється за умовчанням на телефон мобільного оператора;
  • універсальний код *#002# відключає будь-яку переадресацію з вашого телефону;
  • якщо наберете *#06#, то дізнаєтесь IMEI (International Mobile Equipment Identifier) – міжнародний ідентифікатор мобільного коду. За допомогою його ви зможете знайти телефон у разі, якщо його вкрали. Зробити це навіть можна з іншою сім-карткою.

Як захистити пристрій від прослуховування

Необхідно використовувати закриті меседжери. Доступ до них при розмовах закрито всім.

Також необхідно дотримуватись інформаційної гігієни та не обговорювати особисту інформацію телефоном. Номер телефону слід залишати закритим.

Деякі програми збирають дані для статистики, компаній чи реклами. Не варто встановлювати їх на телефон, не переходити за невідомими посиланнями та не потрібно заряджати свій телефон "безкоштовними" зарядками.

Раніше ми розповідали, як посилити мобільний зв’язок. Також "Телеграф" писав, скільки вона протримається у разі повного блекауту.