Як прибрати запах диму з одягу: способи з пранням та без

Читати російською
Автор

Доступні та ефективні засоби від смороду

Мало які запахи так глибоко просочують одяг та волосся як дим. Про це добре відомо тим, хто любить смажити шашлик, готувати на грилі або влаштовувати атмосферні літні посиденьки біля вогнища.

Спроба позбутися запаху диму з одягу може забрати багато сил та часу. Але процес можна значно полегшити й при цьому отримати вражаючий результат.

Лайфхаками поділилося видання Laundry care.

Як позбутися запаху диму

Насамперед необхідно провітрити просочену димом річ. Одяг можна повісити на мотузці на вулиці або на вішалці для одягу на балконі. Зачекайте щонайменше 12–24 години, перш ніж переходити до іншого методу чищення. Можливо, неприємний запах не зникне повністю, але значно зменшиться.

Від особливо стійкого запаху багаття спробуйте замочити одяг у суміші води та білого оцту. Наповніть таз або раковину прохолодною водою, додайте чашку оцту і залиште одяг замочуватися на 30 хвилин або годину. Після цього ретельно прополощіть її, а потім виперіть в машинці.

Або наповніть таз або раковину гарячою водою (слідкуйте, щоб температура не перевищувала рекомендовану на етикетці по догляду), додайте порошок або інший засіб для прання. Залишіть річ замочуватись на 20–30 хвилин. Потім виперіть її в пральній машині на найгарячішому для цього типу одягу режим.

Ще один ефективний, але не дуже швидкий метод позбутися запаху диму на одязі — використання активованого вугілля. Візьміть стару чисту шкарпетку, наповніть її активованим вугіллям і зав’яжіть. Покладіть шкарпетку разом зі смердючим одягом у паперовий пакет або чисту картонну коробку. Щільно закрийте пакет або коробку і залиште щонайменше на 24 години. Потім приберіть шкарпетку з вугіллям і струсіть одяг. Виперіть речі, як зазначено в інструкції по догляду.

Як позбутися запаху диму без прання

Якщо можливості випрати одяг немає, скористайтеся одним із таких способів.

1. Змішайте спирт з водою в пропорції 1:3, розпорошіть на вибраний вами одяг і дайте йому висохнути на повітрі. У міру того як спирт випаровуватиметься з тканини, він забиратиме із собою і запах диму.

2. Змішайте лимонний сік та воду у співвідношенні 1:6 у пляшці з розпилювачем. Щедро розпорошіть засіб на смердючий одяг. Потім виверніть річ навиворіт і повторіть. Повісьте сушитися на кілька годин, чергуючи вивертання навиворіт і лицьову сторону. За потреби повторіть.

Раніше "Телеграф" ділився лайфхаком для догляду за басейном у дворі. За допомогою пухирчастої плівки можна захистити його від комах і за необхідності підігріти воду.