Щоб їжа не пропала під час відключень світла: скільки працюватиме холодильник від "батарейки" та як розрахувати час

Читать на русском
Автор
Скільки годин від "батарейки" працюватиме холодильник
Скільки годин від "батарейки" працюватиме холодильник. Фото Freepik

Як розрахувати час роботи приладів для відключень

Ми розповідали, як дізнатись, чи вимикали світло за час вашої відсутності вдома. Тепер ділимось лайфхаком, який стане вам у пригоді, при виборі джерела безперебійного живлення.

Одним із запитів при виборі інвертора або акумулятора є те, як довго від нього можуть працювати побутові прилади. Разом із ek.ua розповідаємо, як розрахувати роботу холодильника від "батарейки".

Щоб розрахувати приблизний час автономної роботи підключеного холодильника, потрібно знати всього кілька показників — сумарну ємність батарей акумулятора, їх вольтаж і потужність споживача. Також слід враховувати коефіцієнт корисної дії інвертора. Цю цифру можна взяти з паспорта пристрою або взяти середнє значення — 0.85.

З холодильником все трохи складніше, ніж з іншими приладами, адже він періодично споживає більше енергії в силу особливості процесів. Наприклад, невеликий холодильник має потужність споживання 200 Вт і працює приблизно по 2 хвилини з інтервалом через 10 хвилин. При цьому його середнє значення енергоспоживання становить 200 Вт*2 хв. / 10 хвилин. = 40 Вт. Саме цей показник слід враховувати, розраховуючи передбачувану тривалість автономної роботи холодильника.

Якщо уявити, що нам потрібно підключити його від трьох акумуляторів кожен ємністю по 9 А/год, тоді їх сумарна ємність буде 27 А/год. Також слід врахувати напругу на акумуляторі — наприклад, для автомобільних акумуляторів вона становить 12 В.

В цьому прикладі формула виглядає так:

27 Агод * 12 В * 0.85/40 Вт = 6.885 годин (6 годин 53 хв.)

В ці розрахунки можна підставити показник споживання вашого холодильника та ємність акумулятора. Так ви отримаєте точну цифру для вашого випадку.

Аналогічні розрахунки, знаючи, скільки вона споживає електроенергії, можна зробити і для іншої побутової техніки. Також ми розповідали, як зробити "японський кондиціонер", що не потребує електрики.