Причиною великих рахунків за електроенергію може бути лічильник: як це перевірити

Читать на русском
Автор
3463
Як не переплачувати за комуналку
Як не переплачувати за комуналку. Фото Колаж Pexels, Youtube

Навчіться перевіряти, чи правильно працює лічильник

Великі суми за електроенергію у платіжці не завжди вказують на реальне споживання електроенергії. Іноді споживачам доводиться стикатися з тим, що, попри економне використання побутової техніки, доводиться викладати велику суму за електрику. У такому разі необхідно перевірити, чи правильно працює лічильник. Проблема може бути у ньому.

Перевірити, чи не зламався лічильник, можна самостійно. Незалежно від того, чи індукційний він, чи електронний. Розповідаємо, як це зробити.

Як зрозуміти, що лічильник електроенергії несправний

Перш ніж розпочинати перевірку, чи не зламався ваш лічильник електроенергії, відключіть усі електроприлади, що знаходяться у квартирі.

Зачекайте кілька хвилин, а потім подивіться на пристрій. Якщо диск лічильника обертається, якийсь прилад залишився увімкненим, якщо не обертається, ви зробили все правильно.

Якщо диск продовжує обертатися, а світлодіод на електронному лічильнику продовжує блимати, попри те, що ви відключили світло, електроприлади та вийняли вилки з усіх розеток, лічильник несправний. Його потрібно ремонтувати чи міняти.

Що робити, якщо лічильник несправний

Якщо ви помітили, що лічильник неправильно рахує спожиту електроенергію, насамперед потрібно звернутися до оператора системи розподілу (ОСР), – радять у Yasno.

Не відкладайте повідомлення про несправність лічильника. Краще вчасно відремонтувати чи замінити прилад.

Раніше "Телеграф" розповідав, як заощаджувати електроенергію на кухні. Розумне використання електроприладів допоможе зберегти гроші.