Скільки хвилин стерилізувати банку: точні цифри для надійної консервації (відео)

Читать на русском
Автор
1708
Як стерилізувати банки паровим методом Новина оновлена 26 вересня 2024, 13:32
Як стерилізувати банки паровим методом. Фото freepik.com

Класичний метод стерилізації

Сезон закруток та заготовок у самому розпалі. Якщо ви вже заморозили все, що планували, наприклад, баклажани, варто подумати і про консервацію.

Є чимало методів стерилізації. Та класичним вважається паровий спосіб. Детально про те, як це робити та скільки часу залежно від розміру банки, розповідаємо разом із "Порадниками".

Як стерилізувати банки на паровій бані

Це просто. Знадобиться каструля з водою та щось, що матиме отвори і його можна поставити на каструлю. Існують фабричні стерилізатори — підставки зі спеціально зробленим отвором під банку. Вони зручні та й коштують недорого. Однак можна взяти звичайне сито, друшляк та навіть решітку з духовки. Банки ставлять горлечком вниз. Час стерилізації відраховують з того моменту, коли вода під банками закипить.

Скільки хвилин стерилізувати банки залежно від розміру?

Важливо витримати правильний час стерилізації. Він залежить напряму від розміру банки.

  • Для маленьких банок, по 0,5 літра і менше — 6-8 хвилин
  • Для банок 1-2 літри — 10-15 хвилин
  • Банка на 3 літри повинна постояти на паровій бані 20 хвилин

Після стерилізації обережно зніміть банку з бані. Поставте її горлечком донизу на чистий сухий рушничок. Кришки так само.

Почекайте, доки вони висохнуть — і можна братися до консервації. З надійною стерилізацією вам буде легко відтворити свої улюблені рецепти консервації. Ось деякі з них: