Догляд за полуницею восени: що обов’язково зробити для гарного врожаю наступного сезону

Читати російською
Автор

Як обрізати і чим підгодувати полуницю

У жовтні у дачників ще чимало роботи на городі, попри те, що основні врожаї вже зібрано. Однією з найважливіших завдань у період стає підготовка багаторічних культур до зимівлі. До таких належить полуниця. Щоб ця ягода добре перенесла холодну пору року і порадувала врожаєм наступного сезону, важливо правильно доглядати її в осінні місяці. Зокрема, у жовтні необхідно виконати кілька обов’язкових процедур для захисту та зміцнення кущів.

Обов’язкові процедури з полуницею у жовтні

В першу чергу, необхідно обрізати все засохле і пошкоджене листя, а також видаляти вуса, якщо вони не потрібні для розмноження. Ці частини рослини можуть стати джерелом хвороб та шкідників, тому краще їх усунути до настання холодів.

Після обрізки потрібно акуратно розпушити ґрунт навколо кущів, щоб забезпечити доступ кисню до коріння та покращити проникнення вологи. Це допоможе полуниці успішно підготуватися до зими, але важливо не пошкодити кореневу систему, яка розташовується неглибоко.

Для захисту полуниці від заморозків корисно замульчувати ґрунт навколо кущів. Як мульчу можна використовувати тирсу, солому, хвою або перегній. Мульча не лише утримує вологу, а й захищає коріння від перепадів температури.

У регіонах із суворими зимами або за відсутності снігу полуницю рекомендується вкривати нетканим матеріалом або лапником. Це створить додатковий захист від морозу.

Чим можна і не можна підгодовувати полуницю восени

Восени полуниця потребує поживних речовин, щоб накопичити сили на зиму. Найкраще підійдуть препарати, які є джерелом фосфору та калію, зазначає Shareinfo. Перший вплине на коріння і дозволить отримати більший урожай у червні. Калій зробить рослини стійкішими до негоди.

Азотних добрив слід категорично уникати. Вони діють як стимулятор, змушуючи кущі активно зростати.

Вкрай важливо вносити добрива до настання заморозків – інакше корисні речовини не будуть ефективними.

Натуральні засоби для підживлення полуниці

Для підживлення полуниці восени підходить деревна зола. Вона містить багато калію, фосфору та інших мікроелементів, необхідних полуниці для зміцнення. Для приготування розчину 200 г золи розводять у 10 літрах води та поливають рослини.

Органічні добрива, такі як коров’як, також чудово підходять для осіннього підживлення полуниці. Настій роблять у співвідношенні 1:10 (одна частина коров’яку та десять частин води) і поливають кущі по вологому ґрунту.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно висаджувати цибулю на зиму. Є кілька правил, які допоможуть отримати чудовий урожай.