Не зіпсує жодну річ: як позбутися молі у квартирі

Читати російською
Автор

Перевірені часом методи боротьби з міллю

Моль у квартирі може стати справжньою проблемою. Якщо ця комаха з’явилася в шафі, позбутися її не так вже й просто. Тому варто зробити свій гардероб взагалі непривабливим для молі.

Моль найчастіше атакує одяг із вовни чи шовку. Крім того, ця комаха часто гніздиться в постільних речах і килимах. Комаха потрапляє всередину приміщення через відкриті вікна, тому найбільша загроза навали виникає влітку. Комахи можуть проникнути в кімнати також через вентиляційні отвори.

Почати боротьбу із платтяною міллю варто з профілактики. Цього можна досягти за допомогою натуральних засобів.

Що не любить моль

Платтяна міль у першу чергу вражає одяг, який має запах поту. Тому для запобігання появі комах слід складати в шафу або гардероб тільки чистий і свіжий одяг.

Захиститися від появи молі допоможе регулярне та ретельне прибирання. Москітні сітки на вікнах та регулярний огляд гардероба також захистять від появи комах. Після закінчення кожного сезону варто уважно оглядати куртки, шуби, светри, ковдри, покривала та постільну білизну, провітрювати їх та прибирати назад у шафу, бажано у чохлах.

За профілактику можна розвішувати в шафах лавандові саше та бавовняні мішечки з апельсиновими кірками або ароматними травами, які не подобаються комахам. Також можна натерти або обприскати полиці натуральними маслами — лаванди, цитрусових, чебрецю або гвоздики. Ще один ефективний метод — помістити тютюн в полотняний мішечок і прибрати в шафу, або розкласти пачки з-під сигарет в ящиках і на полицях. Ці запахи відлякають міль.

Що використовувати проти молі

Одним з ефективних натуральних засобів проти молі є суміш лавандової олії та оцту. Як стверджує Home morele, цим засобом користувалися ще наші пращури. Суміш ефірної олії лаванди та оцту необхідно перелити в миску та поставити її в шафі. Також можна налити її в ємність з пульверизатором і розпорошити в шафі та кімнаті. Це ефективно відлякає дорослих особин молі, а також допоможе позбавитися личинок.

Помітивши у квартирі хоча б одного метелика, слід дістати одяг з натуральних матеріалів, вивісити його на кілька днів на свіжому повітрі. Влітку міль буде знищена сонцем, а взимку – низькою температурою. Тим часом треба ретельно очистити поверхні в шафі та протерти їх оцтом. Після провітрювання необхідно добре струсити одяг, випрати й потім покласти в шафу.

Раніше "Телеграф" розповідав, що позбутися комарів можна за допомогою зубної пасти та кави. Досить зробити з цих продуктів пастку.