Матова або глянцева: який бік фольги використовувати при запіканні

Читать на русском
Автор
33875
Харчова фольга використовується як для приготування страв, так і для зберігання продуктів.
Харчова фольга використовується як для приготування страв, так і для зберігання продуктів.. Фото pexels.com

Від того, якою стороною викласти страву на фольгу на, залежить якість запікання та смак кінцевого результату

Харчова фольга — це популярний "помічник" у багатьох справах у господарстві, проте найчастіше її використовують для приготування різноманітних страв у духовці. Ви колись замислювались, чому у фольги одна сторона глянцева, а інша — матова, і чи впливає це якось на процес готування. Виявляється, таки впливає.

На який бік фольги слід класти продукти для запікання і в чому ж різниця між сторонами тонких алюмінієвих листів, пише видання stanok.guru. Відмітимо, що суворих "правил", як використовувати харчову фольгу, — ні, проте є рекомендації, яких потрібно дотримуватися.

Який бік фольги використовувати для запікання

Особливості глянцевої поверхні:

  • потужне відбивання теплових променів;
  • антибактеріальний ефект;
  • продукти не прилипають.

Особливості матової поверхні:

  • зберігає вологу;
  • акумулює накопичене тепло;
  • взаємодіє з кислим середовищем.

Тепер, на основі особливостей кожної зі сторін і можна робити висновок, яку сторону краще використовувати. Наприклад, якщо ви готуєте страву, в рецепті якої є маринад, лимон або оцет, то продукти краще викласти на глянцеву сторону, адже матова може вплинути на смак.

Якщо ви стежите за фігурою і не використовуєте жир при готуванні, то в такому випадку страву варто покласти на глянсову поверхню. Це сприятиме швидкому та рівномірному прогріванню, а також прискорить час приготування продуктів у духовці.

Как правильно использовать фольгу для запекания

Якщо ж у рецепті зазначено, що під час приготування буде зменшення температури, то краще загорнути продукти в матову сторону, залишивши глянцеву поверхню із зовнішнього боку. Так ваша страва буде захищена від перегріву чи можливого пригорання.

Як правильно використовувати фольгу

  1. Вибирайте щільну фольгу.
  2. Загортайте продукти герметично, не шкодуючи фольги.
  3. Щоб уникнути підгоряння та приставання шматочків їжі до поверхні фольги, потрібно змастити її олією.
  4. Під час оброблення риби варто видалити плавники і хвіст, адже гострі частини можуть прорвати фольгу під час обгортання.
  5. Для приготування курки також використовуйте кілька шарів харчової фольги.
  6. Овочі можна загортати будь-якою стороною, смак не зміниться.
  7. Вирушаючи в подорож або на пікнік, загортайте продукти глянцевою стороною всередину, адже це дозволить надовго зберегти тепло.

Раніше "Телеграф" писав, які продукти не можна розігрівати у мікрохвильовій печі.