Матова або глянцева: який бік фольги використовувати при запіканні
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 33875
Від того, якою стороною викласти страву на фольгу на, залежить якість запікання та смак кінцевого результату
Харчова фольга — це популярний "помічник" у багатьох справах у господарстві, проте найчастіше її використовують для приготування різноманітних страв у духовці. Ви колись замислювались, чому у фольги одна сторона глянцева, а інша — матова, і чи впливає це якось на процес готування. Виявляється, таки впливає.
На який бік фольги слід класти продукти для запікання і в чому ж різниця між сторонами тонких алюмінієвих листів, пише видання stanok.guru. Відмітимо, що суворих "правил", як використовувати харчову фольгу, — ні, проте є рекомендації, яких потрібно дотримуватися.
Який бік фольги використовувати для запікання
Особливості глянцевої поверхні:
- потужне відбивання теплових променів;
- антибактеріальний ефект;
- продукти не прилипають.
Особливості матової поверхні:
- зберігає вологу;
- акумулює накопичене тепло;
- взаємодіє з кислим середовищем.
Тепер, на основі особливостей кожної зі сторін і можна робити висновок, яку сторону краще використовувати. Наприклад, якщо ви готуєте страву, в рецепті якої є маринад, лимон або оцет, то продукти краще викласти на глянцеву сторону, адже матова може вплинути на смак.
Якщо ви стежите за фігурою і не використовуєте жир при готуванні, то в такому випадку страву варто покласти на глянсову поверхню. Це сприятиме швидкому та рівномірному прогріванню, а також прискорить час приготування продуктів у духовці.
Якщо ж у рецепті зазначено, що під час приготування буде зменшення температури, то краще загорнути продукти в матову сторону, залишивши глянцеву поверхню із зовнішнього боку. Так ваша страва буде захищена від перегріву чи можливого пригорання.
Як правильно використовувати фольгу
- Вибирайте щільну фольгу.
- Загортайте продукти герметично, не шкодуючи фольги.
- Щоб уникнути підгоряння та приставання шматочків їжі до поверхні фольги, потрібно змастити її олією.
- Під час оброблення риби варто видалити плавники і хвіст, адже гострі частини можуть прорвати фольгу під час обгортання.
- Для приготування курки також використовуйте кілька шарів харчової фольги.
- Овочі можна загортати будь-якою стороною, смак не зміниться.
- Вирушаючи в подорож або на пікнік, загортайте продукти глянцевою стороною всередину, адже це дозволить надовго зберегти тепло.
Раніше "Телеграф" писав, які продукти не можна розігрівати у мікрохвильовій печі.