Забити вікна ДСП, запастися грілками та пальником: як підготувати до морозів будинок без опалення

Читать на русском
Автор
5884
Вікна доведеться утеплити, адже тепловтрати через них значні
Вікна доведеться утеплити, адже тепловтрати через них значні. Фото portal.lviv.ua

Не зайвим буде запастися деяким туристичним приладдям, щоб мати хоч якийсь комфорт в екстремальних умовах

Більшість українців ще на початку осені розпочала підготовку до холодів — хтось утеплює власні житла, інші запасаються необхідними речами, а дехто обійшовся купівлею обігрівача. Вже зараз зрозуміло, що найскладнішим опалювальний сезон буде для тих, хто залишився у зоні бойових дій, де тепла в домівках не буде.

Як пише "Вільне радіо", у зв'язку з цим консультант з питань фінансування енергоефективних заходів Микола Ільїнов дав поради, як утеплити житло без опалення своїми силами.

Як підготувати до зими будинок без опалення

  1. Повністю злийте воду з систем опалення — це потрібно для того, щоб у зимовий період труби, які не будуть прогріватися, не луснули.
  2. Утепліть вікна — найкраще закрити їх аркушами ДВП, ДСП чи ОСП. На крайній випадок — забити вікна ковдрами. Це дасть змогу утримати тепло в оселі у нічний час. На день, коли світить сонце, вікна треба відкривати, щоб у помешканні не накопичувалася волога. Якщо вікна дерев'яні, то проклейте їх поролоновими або гумовими ущільнювачами.
  3. Утепліть двері — перевірте, чи немає щілин. Якщо є можливість, зніміть зовнішнє декоративне покриття та покладіть всередину мінеральну вату. Також допоможе не випускати тепло з квартири додаткова пара дверей, навіть якщо вони дерев'яні. Встановити їх слід перед основними металевими.
  4. Слідкуйте за рівнем вологи — якщо будинок у період холодів без опалення, то речі у ньому дуже швидко поглинають вологу. Дуже важливо провітрювати помешкання і впускати сонячне світло. Також варто перевірити димові канали, якщо протяг слабкий — почистити їх. Вони теж важливі у питанні провітрювання житла.
  5. Продумайте свій побут — якщо поруч лишилися сусіди, то придбайте разом дизельний генератор. Від нього і телефон можна зарядити, і чайник нагріти та навіть увімкнути невеликий обігрівач. Не зайвою буде й туристична плита — її можна використовувати й в оселі, а на неї встановити невелику плитку для приготування їжі. Для сну варто закупити туристичні каримати — вони не вбирають вологу і захищають від холоду з підлоги. Одяг обирайте теплий, з натуральних тканин. Можна придбати також антибактеріальну білизну для холодних умов. Гумові грілки, спальний мішок та невеликий газовий пальник також знадобляться в умовах, коли у будинок не подається тепло.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як правильно обрати зимову куртку та на що звернути увагу при виборі термобілизни.