Як зігрітися у приміщенні без опалення: сім порад від МОЗ

Читать на русском
Автор
8231
У багатьох українських будинках взимку може бути незвично холодно
У багатьох українських будинках взимку може бути незвично холодно

Слід підтримувати комфортну температуру в оселі та одягатися тепліше

Зима вже не за горами, а отже, зовсім скоро на наше з вами життя безпосередньо впливатимуть снігопади та морози. Ми добре вивчили, як справлятися з такими викликами природи за допомогою верхнього одягу, проте життя в умовах ймовірних блекаутів, а отже, і відключення теплопостачання — щось нове для українців.

У зв’язку з цим вітчизняне МОЗ підібрало кілька простих, але дієвих порад, які допоможуть зігрітися в будинку чи квартирі, навіть якщо труби залишаться холодними. Головне, дотримуватись таких рекомендацій і стежити за тим, щоб інші домашні робили так само.

  • Чим більше шарів, тим краще. Якщо ви одягаєтеся тепліше, то вибирайте відразу кілька варіантів речей, що зігрівають. Тут у хід підуть всілякі в’язані речі, затишні светри, шкарпетки, термобілизна тощо. У разі особливих холодів кутайтеся ще й у ковдру зверху.
  • Вживайте гарячу їжу та напої. Різні супчики, а також стандартні кави-чаї завжди допомагають зігрітися. Звичайно ж, враховуйте всі відключення світла, тому подбайте про хороший термос. Якщо маєте газову плиту, то зможете мати гарячу їжу та чай постійно.
  • Алкоголю – ні! Незважаючи на поширений міф, алкоголь не допомагає організму зігріватися. Точніше, відразу після його вживання він допомагає судинам розширитися, через що нам стає різко жарко. При цьому внутрішні органи тепло витрачають, а незабаром назад і звужуються судини. Як результат – людина після алкоголю мерзне тільки більше.
  • Максимально ізолюйте кімнати. Заклейте вікна, приберіть зайві меблі від батарей, а також регулярно перевіряйте, чи не дме з-під вхідних та балконних дверей. Якщо десь знайдеться щілина зі протягом, її слід "ліквідувати".
  • Спорт дорівнює життя. Та й не лише спорт, а взагалі рух. Чим ви більше рухаєтеся, тим більше організм виділяє енергії, а отже, і зігрівається. Навіть якщо ви вирішите зробити просту розминку хвилин на 15-20, це дозволить вам почуватися комфортніше.
  • Грелка — найкращий помічник. Гаряча вода, залита в грілку, вкрай допомагає зігрітися як людині, так і її ліжку (що дуже зручно перед сном). Якщо немає медичної грілки, використовуйте звичайні пластикові пляшки. Однак щільно закручуйте кришки, а при необхідності ще й обгортайте пляшки рушником, щоб не обпектися.
  • Грійтеся на сонечку. Якщо дні видаються сонячними, то найкраще відкривати штори. Це дозволить вашій оселі прогрітися на кілька градусів, ніж зазвичай.

Важливо! А ось духовку та газову плиту МОЗ використовувати для обігріву не рекомендує. Цього варто уникати, якщо не хочете отруїтися чадним газом.

Раніше "Телеграф" розповідав, які поради екстремального виживання дає турист, якому вдалося кілька тижнів виживати у підвалах Бучі.

Також ми ділилися лайфхаками з облаштування будинку, які дозволять утримати тепло у приміщенні.