Навіщо на дні винної пляшки поглиблення: воно зроблено не просто так

Читать на русском
Автор
15022
Вино
Вино. Фото Bruno Cantuária/Pexels

Таку ж западину можна побачити на пляшці пива

Тим, хто хоч раз тримав у руках пляшку вина, відомо, що на дні є поглиблення. Воно обов’язково присутнє на пляшках із шампанським і є на пивних пляшках. Призначення западини багатьом неочевидно. Насправді воно виконує відразу кілька функцій.

Поглиблення у пляшці називається пунт. Як пише Drik.co.ua, раніше пунт утворювався через особливості виробництва скла. У той же час завдяки йому пляшка була стійкою та міцною. Тому з переходом на промислове виробництво поглиблення у дні пляшки збереглося.

Без пунту на дні вина пляшка має всі шанси луснути навіть за слабкого удару. Особливо актуальною ця проблема є для шампанського. Поглиблення на дні значно збільшує міцність пляшки за рахунок додавання додаткових ребер жорсткості та зняття частини навантаження з рівної поверхні скла.

Крім того, у канавці на дні пляшки збирається винний осад і завдяки цьому має менше шансів потрапити у келих.

Є версії, що поглиблення у пляшці покращує смак вина під час зберігання, дозволяє швидше охолодити вино та робить розлив зручнішим. Але експерти відносять це до вигадок.

Раніше "Телеграф" розповідав, для чого призначений отвір на ручці пилососу.