Німецьке провітрювання: які правила існують для осені та зими

Читать на русском
Автор
574
Чим вище зовнішня температура, тим довше потрібно провітрювати приміщення
Чим вище зовнішня температура, тим довше потрібно провітрювати приміщення. Фото Freepik

Мінімальна кількість провітрювань за німецькою методикою — двічі на день

Дихати несвіжим повітрям нікому не сподобається. Також відсутність вентиляції восени та взимку сприяє появі цвілі. При цьому переборщити теж не варто — надмірне провітрювання збільшує витрати на опалення.

У Німеччині існує своя система правильної вентиляції. Один з її головних принципів — розкривати вікна на всю, замість часткового провітрювання. Залежно від сезону, а точніше зовнішньої температури, повітрообмін відбувається по-різному. Правило таке: чим більша різниця між температурою всередині та зовні, тим швидше йде вентиляція.

Для того, щоб провітрювати правильно, вікна відкрити треба на повну, при цьому вимкнути всі обігрівачі та за можливості опалення. Найефективнішим вважається перехресна вентиляція, коли відкриті вікна які розташовані навпроти.

Скільки часу треба провітрювати відповідно до місяця

  • Січень, лютий і грудень — 5 хвилин
  • Березень і листопад — 10 хвилин
  • Квітень і вересень — 15 хвилин
  • Травень і жовтень — 20 хвилин
  • Червень, липень і серпень — 25 хвилин.

Скільки разів треба провітрювати на день

Мінімальна кількість провітрювання взимку — це два (вранці та ввечері). Якщо ви знаходитесь вдома весь день, то кількість провітрювань варто збільшити до п'яти. Це також стосується вихідних днів.

Для того, щоб провітрювання було максимально ефективним, видаляйте вологу на кухні після приготування їжі та у ванні після прийняття душу. Витерта плитка та стіни від конденсату знизять загальний рівень вологості.

Чому не можна ставити вікна на провітрювання взимку

Щоб забезпечити належну вентиляцію, краще не привідчиняти вікна взимку. Причина проста — замість вологи назовні виходить перш за все нагріте повітря. Крім того, в цю пору року особливо сильно охолоджується територія навколо вікон. Ще більше утворює конденсат — ідеальне середовище для розмноження цвілі.

Найбільш ефективна перехресна вентиляція

Перехресна вентиляція є особливо ефективним способом протидії втратам тепла. Для цього необхідно одночасно відчинити протилежні вікна та двері кімнат. Створюється тяга, яка прискорює повітрообмін. Однак уникайте перехресного провітрювання після приготування їжі або душу.

Раніше "Телеграф" розповідав як подолати конденсат на стінах та вікнах Для комфортного зниження вологості або навпаки підвищення рівня вологості існують також прилади — осушувач та зволожувач, види яких відрізняються способом дії.