Екс-прокурор МКС, відомий тим, що змушував до сексу південноафриканську журналістку, випустив звіт про "геноцид вірмен"

Читать на русском
Автор
657
Луїс Морено Окампо
Луїс Морено Окампо

Трудова біографія Окампо на посаді прокурора МКС і раніше викликала багато питань та нарікань

Мова йде про Луїса Морено Окампо, колишнього очільника прокуратури Міжнародного кримінального суду, сумновідомого корупційними звʼязками, офшорами та обвинуваченням у сексуальному насиллі.

Тепер його послужний список має ще один досвід — співпрацю з прокремлівськими сепаратистами у Карабаху, інформує 5-й канал.

Чим відомий Окампо? У 2008 The Telegraph повідомив, що Окампо під час візиту до ПАР змусив місцеву журналістку до статевого зв'язку: "Прокурор забрав у журналістки ключі від машини і не повертав їх їй, доки вона не погодилася на сексуальний контакт…". Свідчення на ґвалтівника дав його колега, прес-секретар прокуратури МКС – Крістан Пальме, якого Окампо згодом звільнив.

У 2017 розслідувачі з Mediapart виявили у Окампо офшори тоді, коли той працював головним прокурором МКС. Посадовець пояснив "доходи" тим, що його зарплата "недостатня". Після відставки з МКС Окампо мав нерухомість: у Гаазі (€1,2 млн), 5 об'єктів у Аргентині ($2,2 млн) та $1 млн у банку.

За 9 років роботи прокурором МКС Окампо закрив лише одну кримінальну справу — щодо Томаса Лубанге, лідера воєнізованого угруповання в Конго. Вирок йому ухвалили у 2012-му, за кілька місяців до відставки Окампо. Але і тут не обійшлося без скандалів. Лубанге використовував дітей для участі у військових діях. Ця справа розслідувалася з 2006. Але через потурання Окампо, Лубанге так і не звинуватили в сексуальному насильстві.

У 2010 р. Окампо у статусі прокурора МКС відвідував Єреван та зустрічався з екс-президентом Вірменії Саргсяном. За п'ять років Окампо знову відвідав Єреван для участі у форумі "Проти злочину геноциду". 29 липня 2023 року глава проросійських сепаратистів у Карабаху Араїк Арутюнян звернувся до екс-прокурора, ґвалтівника та корупціонера по його "експертну думку". Наслідком цього став звіт "Геноцид вірмен у 2023 році". Прокурор, який розслідував одну справу 9 років, "розібрався" в ситуації у Карабаху лише за 9 днів.

Звіт екс-прокурора на 28 сторінок тиражує єдину пропагандистську ідею, яку з початку року не раз спростували міжнародні ЗМІ — так звану "гуманітарну катастрофу серед 120-тисячного населення Арцаху".

Однак цю тезу спростував нардеп Володимир Крейденкою. Легко замовивши м'ясо, рибу, сири та десерт у столиці анклаву м. Ханкенді, український парламентар довів, що у вірменському анклаві немає ніякого голоду.