Жахливий прогноз лікарів: кожен 15-й житель Індії помре від раку

Автор
Жахливий прогноз лікарів: кожен 15-й житель Індії помре від раку

Кожен 10-й житель Індії захворіє на рак, а кожен 15-й помре від цієї хвороби.

Кожен 10-й житель Індії захворіє на рак, а кожен 15-й помре від цієї хвороби.

Такий прогноз експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я. На думку вчених з ВООЗ, 10% жителів Індії, чиє загальне населення давно перевалило за мільярд чоловік, протягом життя зіткнуться зі злоякісними новоутвореннями, а кожен 15-й стане їхньою жертвою. Із загальної кількості індійців в 1,35 млрд в 2018 році рак виявили у 1,16 млн, а померло від цієї хвороби 784 800 чоловік.

Найбільш поширеними є пухлини грудей, порожнини рота, шийки матки, легенів, шлунка і кишечника. На їх частку припадає 49% усіх злоякісних новоутворень, виявлених в Індії. Величезне число пухлин пов'язано з тютюнопалінням, оскільки Індія поряд з Китаєм поглинає найбільшу кількість тютюнових виробів в світі. Нерідко пухлини виникають ще й через бідність.

Наприклад, в розвинених країнах широко розвинена вакцинація від папіломавірусу людини, який викликає 99% всіх пухлин шийки матки, але в Індії такої профілактичної програми немає, через що багато жінок продовжують вмирати від підступної хвороби, яку частіше знаходять на пізніх стадіях. Пухлини грудей і кишечника нерідко пов'язані з ожирінням, низьким рівнем фізичної активності і сидячим способом життя. А ці явища, за оцінками ВООЗ, знову-таки частіше спостерігаються у представників найбідніших верств суспільства.

Обнаружена взаимосвязь между мигренью и лишним весом

ВООЗ взагалі прогнозує, що світ може зіткнутися зі збільшенням випадків раку на 60% в наступні 20 років, якщо нинішні тренди не змінюватися. А в бідних країнах захворюваність пухлинами збільшиться на 81%, так як ресурси по боротьбі з інфекційними хворобами, материнської та дитячої смертністю, загальні заходи профілактики в них обмежені, як пише Live Mint.