Прибічники Нетаньягу лідирують на парламентських виборах в Ізраїлі

Автор
528
Прибічники Нетаньягу лідирують на парламентських виборах в Ізраїлі

Прибічники Нетаньягу можуть розраховувати на 60 місць у кнесеті - на одне менше, ніж потрібно для отримання більшості.

Блок правоцентристських партій на чолі з прем'єром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу впевнено лідирує на парламентських виборах і має реальні шанси самостійно сформувати уряд, свідчать результати екзит-полів.

За повідомленням 13-го каналу ізраїльського телебачення, прибічники Нетаньягу можуть розраховувати на 60 місць у кнесеті - на одне менше, ніж потрібно для отримання більшості.

Основні конкуренти Нетаньягу – блок центристів, лівих і арабських партій лідера опозиції Бені Ганца (партія "Кахоль-Лаван") – можуть отримати 52 місця, зазначає телеканал. 

У Словаччині проходять парламентські вибори

Водночас партія "Лікуд", лідером якої є Нетаньягу, може отримати 36 місць, а "Кахоль-Лаван" - 33 місця. 

На третє місце виходить права партія "Ісраель Бейтейну" ("Наш дім - Ізраїль") із вісьмома можливими мандатами.

Ізраїльські ЗМІ зазначають, що Нетаньягу найімовірніше без проблем знайде потрібну йому додаткову підтримку у "перебіжчиків" в інших партіях і тоді сформує новий кабінет міністрів. 

За даними преси, явка виборців на цих виборах стала найвищою з 1999 року. Так, на 20:00 місцевого часу вона становила 65,6%, що є найвищим показником за останній 21 рік. 

В Конгресі США стурбовані, що коронавірус може вплинути на вибори

В Ізраїлі налічується близько 6 млн жителів, що мають право голосу. 

Загалом у кнесеті 120 місць, термін його повноважень становить чотири роки. Після виборів до кнесету президент Ізраїлю доручає лідеру однієї з партій формування уряду. Уряд для початку роботи має отримати довіру більшості членів кнесету - тобто щонайменше 61 людини зі 120.

Після оголошення результатів виборів президент консультується з партіями, що пройшли до кнесету, і за підсумками цих консультацій оголошує, кому з політиків він доручає сформувати уряд. Раніше і Ганц, і Нетаньягу за підсумками виборів у квітні та вересні 2019 року користувалися цим правом, але жодному з них не вдалося завершити цей процес і заручитися підтримкою більшості.